Μετάλλαξη Omicron: Κλείνει τα σύνορά του το Ισραήλ-Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν

543
Κλείνει τα σύνορά του το Ισραήλ

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron γίνεται πλέον το Ισραήλ, όπου ήδη οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ και εξετάζουν ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.
Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28/11 θα απαγορεύει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί ως «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σημειώνεται ότι ήδη είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής την Παρασκευή 26/11.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, το Σάββατο 27/11, διαμηνύοντας ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους (που είναι συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Shin Bet.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όσοι ισραηλινοί πολίτες θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα.
Τα παραπάνω θα εγκριθούν από την ισραηλινή Βουλή και η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Τεχνολογία παρακολούθησης

Στο Ισραήλ θα ενεργοποιηθεί και πάλι η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.
Αυτό επιτρέπει να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών.
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της τεχνολογίας αυτής, μετά από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Ακόμη 7 ύποπτα κρούσματα

Ήδη, οι ισραηλινές υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της Omicron και κάνουν λόγο για ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.
Μάλιστα, σημείωσαν ότι τρία από τα επτά πρόσωπα που χαρακτηρίζουν ύποπτα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένα, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν το πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί είναι εμβολιασμένο ή όχι.

Για τα εμβόλια

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον στρέφεται στα εμβόλια και στο κατά πόσο είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Omicron.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα έχουν διαθέσιμα περισσότερα σχετικά στοιχεία.
«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως η παραλλαγή είναι παρούσα σε σχεδόν όλες τις χώρες», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Ayelet Shaked , στο τηλεοπτικό δίκτυο N12 και εκτίμησε πως «το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό», απέναντι στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος.

Η πανδημία στο Ισραήλ

Πλήρως έχει εμβολιαστεί στο Ισραήλ περίπου το 57% των 9,4 εκατ. κατοίκων, δηλαδή είτε έχει λάβει τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί πέντε μήνες αφότου έλαβε τη δεύτερη δόση.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας, οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερους από 8.000 θανάτους λόγω της COVID-19 επί συνόλου 1,3 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας