Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την αξία του χαρουπιού

1890
συνέδριο

Την ίδρυση δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς στις χώρες της Μεσογείου αποφάσισαν σε συνέδριο στην Κρήτη επιστήμονες και καλλιεργητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο 1ο Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η Αναγέννηση της Καλλιέργειας της Χαρουπιάς στη Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο και στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου, στις 19-21 Απριλίου 2019, τονίστηκε η αξία του χαρουπιού και οι προοπτικές της καλλιέργειάς του.

Το χαρούπι, η αλλοτινή σοκολάτα της Κατοχής, έχει μέλλον στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο. Αυτό τόνισαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι, καλλιεργητές, στη συνάντησή  τους, ενώ παράλληλα οι σύνεδροι από την Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου αποφάσισαν την ίδρυση Μεσογειακού Δικτύου Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Θεσμών, το οποίο αφενός θα ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα για το χαρούπι και τα προϊόντα του και αφετέρου θα προωθήσει προτάσεις και δράσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού δυναμικού της καλλιέργειας της χαρουπιάς και η επίτευξη προστιθέμενης αξίας στις αγροτικές δραστηριότητες των τοπικών πληθυσμών.

Το συνέδριο οργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης» και το πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Χημείας) και συνδιοργανώθηκε με την Π.Ε.Δ. Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και με τη στήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Έλαβαν μέρος στις εργασίες διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της Μεσογείου, που έθεσαν το θέμα της καλλιέργειας της χαρουπιάς και της εκμετάλλευσης των προϊόντων της με διαφορετικές προσεγγίσεις και θεματολογίες, όπως η «Βιολογική δραστικότητα της Χαρουπιάς και των Προϊόντων Χαρουπιού» και «Ο αντίκτυπος της καλλιέργειας χαρουπιού στις τοπικές κοινωνίες».

Χαιρετισμό έστειλε η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ παρεμβάσεις έγιναν και από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Απασχόλησης, Γιάννη Παρασύρη, το δήμαρχο Ηρακλείου – πρόεδρο ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλη Λαμπρινό, την Κορίνα Μηλιαράκη, πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης», τους καθηγητές πανεπιστημίου Κρήτης Χάρη Κατερινόπουλο και Σταυρούλα Τσινόρεμα, τον ομότιμο καθηγητή Μωυσή Μυλωνά και την εκπρόσωπο του Ελληνικού Γεωργικού οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, Τζατζάνη Θηρεσία-Τερέζα.

Παρέμβαση στην έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι θα κάνει γνωστό το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως και με συνεργασία προώθησης πολιτιστικών δράσεων στις Βρυξέλλες των προϊόντων χαρουπιού.

Επίσης, στο συνέδριο αναφέρθηκε πως ο Χαρουπόμυλος στον Πάνορμο, είναι πηγή έμπνευσης για την ενασχόληση και τις πρωτοβουλίες της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου, με στόχο την αναγέννηση της χαρουπιάς στη Μεσόγειο, ενώ είναι το μοναδικό «βιομηχανικό μνημείο» της Κρήτης που θυμίζει τις δόξες της παλα ιάς εποχής του χαρουπιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας