Ελβετία: Ο κεντρικός τραπεζίτης υπερασπίζεται τα αρνητικά επιτόκια

1411
Ελβετία

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank) Thomas Jordan υπερασπίστηκε την Παρασκευή την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι “απολύτως κρίσιμη” για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και τη συγκράτηση του ελβετικού φράγκου από το να γίνει υπερβολικά ισχυρό.

“Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”, δήλωσε στην ετήσια γενική συνέλευση της SNB, εξηγώντας ότι “δεν μπορεί να έχει κανείς υψηλότερα επιτόκια και ένα πιο αδύναμο ελβετικό φράγκο ταυτόχρονα”.

Ο επικεφαλής της κεντρικής ελβετικής τράπεζας αναγνώρισε πάντως τις ανησυχίες σχετικά με την επιτοκιακή πολιτική, που μετρά πλέον τέσσερα συναπτά έτη και ειδικότερα όσες αφορούν την επίδραση της στην αποταμίευση. “Κάποιοι λένε ότι έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική λογική και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για τους αποταμιευτές και τα ασφαλιστικά ταμεία”, δήλωσε ο κ. Jordan.

“Δεν θα προχωρούσαμε σε πολιτική αρνητικών επιτοκίων εάν δεν την θεωρούσαμε απολύτως απαραίτητη για την εκπλήρωση της αποστολής μας”, δήλωσε ο Jordan. Χωρίς αυτή την πολιτική, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις της SNB για την αποδυνάμωση του φράγκου, “η Ελβετία θα αντιμετώπιζε σήμερα μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα”, με αρνητικό πληθωρισμό, ασθενή ανάπτυξη και υψηλότερη ανεργία, είπε.

Η SNB έχει πολιτική εκ των μεγαλυτέρων αρνητικών επιπέδων επιτοκίων στον κόσμο, στο -0,75%. Έχει κρατήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε αυτό το επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015 σε μια προσπάθεια να “σώσει” το ελβετικό φράγκο από μια υπερβολική ενίσχυση, η οποία θα έβλαπτε τους εξαγωγείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας