Μεροκάματο ζωής-θανάτου για τους διανομείς. Ένας νεκρός κάθε 25 μέρες!

1220
μεροκάματο

Φεύγουν για ένα μεροκάματο και δεν γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στην οικογένειά τους. Η «θυσία» των διανομέων φαγητού στους ελληνικούς δρόμους συνεχίζεται… Σχεδόν κάθε 25 μέρες ένας διανομέας αφήνει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, από τις 9 Μαρτίου 2017 έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2019 σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα 14 διανομείς σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται κυρίως για νέους ανθρώπους (19 έως 35 ετών) που πλήρωσαν με τη ζωή τους την επιθυμία τους να έχουν ένα εισόδημα. Η μακάβρια λίστα νεκρών περιλαμβάνει διανομείς που έχασαν τη ζωή τους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Ιεράπετρα, στην Καλαμάτα, στο Σχηματάρι, στα Οινόφυτα και στα Χανιά.

Μόλις προχθές απεβίωσε ο 14ος στη σειρά διανομέας. Ένα παλικάρι 19 χρονών το οποίο επί πέντε μέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου εξυπηρετούσε μια παραγγελία πηγαίνοντας φαγητό. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως το μηχανάκι που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο όχημα. Οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν το νεαρό, αλλά τα τραύματα αποδείχθηκαν πολύ σοβαρά.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, 24χρονος διανομέας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του στη Λυκόβρυση Αττικής. Η μηχανή που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της -λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν- και προσέκρουσε σε τσιμεντένια κολόνα. «Το συγκεκριμένο δυστύχημα καταγράφηκε ως… τροχαίο κι όχι ως εργατικό», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, Νίκος Κτενάς.

Ο 37χρονος διανομέας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ηγείται της Επιτροπής Αγώνα, τόνισε ότι η κατάσταση έχει πια ξεφύγει και η λίστα των νεκρών συναδέλφων του μεγαλώνει συνεχώς. Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα υπογραμμίζεται πως με ευθύνη των εργοδοτών εργάζονται ανασφάλιστοι ή υποασφαλισμένοι, ενώ αρνούνται να τους πληρώνουν τις προσαυξήσεις από αργίες, νυχτερινά.

«Τα τελευταία χρόνια μας κλέβουν κυριολεκτικά τα Δώρα, κι όταν διαμαρτυρόμαστε μας ξυλοκοπούν, μας μηνύουν για δυσφήμηση κ.λπ. Απαιτούν να εργαζόμαστε δεκάωρα / δωδεκάωρα, πολλές φορές χωρίς ρεπό, κάτω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιόνια, βροχές, καύσωνες κ.λπ.), να πηγαίνουμε γρήγορα τις παραγγελίες γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν με λιγότερους διανομείς απ’ όσους απαιτούνται. Κι όλα αυτά με δικό μας μηχανάκι, βενζίνες, εξοπλισμό κ.λπ.», τονίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 18 Δεκεμβρίου 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αφορούσε «την προστασία των εργαζομένων σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο». Στην εγκύκλιο ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται επίσης στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης). Επιπλέον, οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας και να ελέγχει ότι οι διανομείς φορούν τα απαραίτητα κατά την εργασία τους.

«Θεωρούμε ότι η εγκύκλιος κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εφαρμογή των όσων προβλέπει. Τι να την κάνουμε την εγκύκλιο όταν το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει και να επιβάλει ποινές; Είναι δώρον άδωρον», είπε ο κ. Κτενάς και κατήγγειλε ότι πολλές φορές οι διανομείς βρίσκονται στο έλεος των διαθέσεων και της επιθετικής συμπεριφοράς των εργοδοτών τους. «Όπως για παράδειγμα γνωστό πατσατζίδικο της Θεσσαλονίκης, η διοίκηση του οποίου απέλυσε τρεις διανομείς επειδή διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους και τώρα απαιτεί από τέσσερις διανομείς 800.000 ευρώ ως αποζημίωση επειδή θεωρεί ότι η δημοσιοποίηση έβλαψε την επιχείρηση», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας