Μελέτη της Aon Hewitt στο ΣτΕ: Επίδομα οι συντάξεις, το μισό των εισφορών με βάση Νόμο Κατρούγκαλου

1395
αποκλειστικό

Μελέτη-σοκ «γκρεμίζει» το νόμο Κατρούγκαλου, καθώς αποκαλύπτει όχι μόνον ότι οι συντάξεις θα καταλήξουν να είναι επίδομα, αλλά και ότι ακόμη και όσοι πληρώνουν τις κατώτατες εισφορές των 157 ευρώ μηνιαίως τις πληρώνουν πανάκριβα, γιατί, όταν φτάσουν στο 67ο έτος, από αυτές τις εισφορές θα πάρουν πίσω μόλις το 46,64% ως ανταποδοτική σύνταξη!
Το 70% με 80% των επαγγελματιών, δηλαδή, πληρώνουν εισφορές 157 ευρώ για ανταποδοτική σύνταξη που αξίζει 70 ευρώ σε εισφορές!
Οι επαγγελματίες δηλαδή (σ.σ.: που πότε τους βρίσκει στο δρόμο ο Πετρόπουλος και του λένε «σωθήκαμε» και πότε τους βλέπει στα μηχανάκια ο βουλευτής Μπαλάφας να του λένε «ευχαριστώ που πληρώνω λίγα») «πλανώνται πλάνην οικτράν» με το νέο σύστημα, γιατί αποδεικνύεται ότι τελικά πληρώνουν περισσότερα σε σχέση με αυτά που θα πάρουν στα 67 τους!!!
«Ενα τέτοιο σύστημα είναι μη ανταποδοτικό», τονίζεται στην αναλογιστική μελέτη της Hewitt, που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.
Οσο για το υπόλοιπο 20% – 30% που πληρώνουν τις υψηλές εισφορές, με εισοδήματα 2.500 έως 5.860 ευρώ, εκεί διαπιστώνεται «ληστεία», γιατί από αυτά που θα έχουν πληρώσει θα λάβουν ανταποδοτική σύνταξη που καταλήγει να αντιστοιχεί ακόμη και στο 38% των εισφορών τους!
Αν τα λεφτά των εισφορών έμεναν στο «στρώμα» ή τοκίζονταν για 40 χρόνια με 1% στην τράπεζα, θα απέδιδαν όχι μόνον το αρχικό τους κεφάλαιο στο 100% αλλά και κάτι επιπλέον.
Η μελέτη, την οποία αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, εκπονήθηκε από την πιστοποιημένη αναλογιστική εταιρία Aon Hewitt και κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στο ΣτΕ συνοδευόμενη από δικόγραφο επί αιτήσεως ακύρωσης των ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 για λογαριασμό επαγγελματικών φορέων (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος). Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 6 Οκτωβρίου.
Τα ευρήματα της μελέτης της Hewitt αποκαλύπτονται σε τρεις πίνακες:
● Στον πρώτο πίνακα φαίνεται η σημερινή (παρούσα) αξία του συνολικού ποσού ανταποδοτικής σύνταξης που θα πάρουν οι ασφαλισμένοι στα 67 έχοντας πληρώσει από 1/1/2017 και μετά τις εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου.
● Στο δεύτερο πίνακα φαίνεται η σημερινή (παρούσα) αξία των εισφορών τους με καταληκτικό το 67ο έτος.
● Στον τρίτο πίνακα είναι η ανταποδοτικότητα εισφορών-συντάξεων σε σημερινή αξία, δηλαδή τι ποσοστό παίρνουν από ανταποδοτική σύνταξης σε σχέση με τις εισφορές τους.
pinakas-1-syntaxeis Αποκάλυψη: Επίσημη μελέτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ «γκρεμίζει» τον νόμο Κατρούγκαλουpinakas-2-syntaxeis Αποκάλυψη: Επίσημη μελέτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ «γκρεμίζει» τον νόμο Κατρούγκαλουpinakas-3-syntaxeis Αποκάλυψη: Επίσημη μελέτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ «γκρεμίζει» τον νόμο Κατρούγκαλου
Από τα παραδείγματα της μελέτης, που εκπόνησαν οι αναλογιστές Παναγιώτης Ζαμπέλης και Γιώργος Κεντούρης, φαίνεται ότι:
1. Ασφαλισμένος 27 ετών σήμερα που πληρώνει την ελάχιστη εισφορά των 157 ευρώ (117 για σύνταξη και 40 ευρώ για ασθένεια) θα έχει καταβάλει μέχρι τα 67, σε σημερινή-παρούσα αξία, 40.167 ευρώ και θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη σε σημερινές τιμές (παρούσα αξία) 18.736 ευρώ. Θα πάρει δηλαδή το 46,65% αυτών που πληρώνει. Η ανταποδοτική σύνταξη που θα έχει από τα 67 με προσδόκιμο ζωής έως τα 80 έτη είναι μόλις 130 ευρώ το μήνα!
2. Αυτοαπασχολούμενος 57 ετών που από 1/1/2017 πληρώνει στον ΕΦΚΑ εισφορές επί του ανώτατου μηνιαίου εισοδήματος των 5.860 ευρώ θα έχει καταβάλει έως τα 67, με σημερινή (παρούσα) αξία, εισφορές 121.187 ευρώ για ανταποδοτική σύνταξη 45.895 ευρώ! Θα πάρει δηλαδή 38% από τις εισφορές του!!!
3. Επαγγελματίας 57 ετών, με εισόδημα 1.500 ευρώ το μήνα, θα έχει δώσει από 1/1/2017 έως τα 67 του εισφορές με σημερινή αξία 18.622 ευρώ και θα πάρει πίσω ανταποδοτική σύνταξη με σημερινή αξία 12.453 ευρώ. Το ποσοστό ανταπόδοσης είναι 75% και πριμοδοτείται από τις παλιές εισφορές που κουβαλά ο 57χρονος και αυτές είναι που του ανεβάζουν το ποσοστό σύνταξης.
4. Επαγγελματίας 47 ετών, με εισόδημα 1.500 ευρώ το μήνα, θα έχει καταβάλει έως τα 67 εισφορές σημερινής αξίας 59.025 ευρώ και θα πάρει ως ανταποδοτική σύνταξη τις 37.279 ευρώ σε σημερινές τιμές, δηλαδή το 52% των εισφορών.
5. Αυτοαπασχολούμενος 52 ετών, με εισφορές επί μηνιαίου εισοδήματος 3.500 ευρώ, θα έχει δώσει έως τα 67 του χρόνια 107.175 ευρώ σε σημερινές τιμές και θα πάρει ως ανταποδοτική σύνταξη 47.950 ευρώ, δηλαδή το 46% των εισφορών του!
Σε ευρωπαϊκές πρακτικές, η ανταπόδοση των εισφορών υπερβαίνει ακόμη και το 100% με κρατική και επαγγελματική ασφάλιση. Στο ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, ακόμη και με την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, οι ασφαλισμένοι δεν θα πάρουν ούτε τα μισά.
Στη μελέτη αναφέρεται, μάλιστα, ότι τα μεγέθη στα οποία βασίστηκαν οι παραδοχές του νόμου και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής είναι ελλιπή. Απαλείφθηκαν οι υποχρεώσεις για τις εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις που καθυστερούν, θεωρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος ο αριθμός των συνταξιούχων από το 2015 (2,6 εκατ. συνταξιούχοι) έως το 2060 (2,7 εκατ. συνταξιούχοι), ενώ η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ μετρήθηκε μόνον ως δαπάνη χωρίς την πρόβλεψη των αναγκαίων εσόδων από τη φορολογία. Το αποτέλεσμα είναι το ασφαλιστικό να καταλήγει πάλι σε νέα ελλείμματα.
«Δεν τηρήθηκαν βασικές επιταγές ισονομίας και ασφαλιστικής δικαιοσύνης»
Στο δικόγραφό του ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος έχει καταθέσει την επίδικη προσφυγή στο ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου, επικαλείται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν τηρήθηκαν βασικές επιταγές ισονομίας και ασφαλιστικής δικαιοσύνης». Αναφέρει ότι για το συγκεκριμένο νόμο δεν ακολουθήθηκαν αυτά που λέει το ίδιο στο ΣτΕ (Ολ. ΣτΕ 2287-2290/2015), ότι δηλαδή «ο νομοθέτης, όταν λαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων, οφείλει να έχει προβεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει, αφενός μεν, ότι τα μέτρα είναι πράγματι πρόσφορα αλλά και αναγκαία για τη βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικής ασφαλίσεως, αφετέρου δε, ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο των πληττόμενων προσώπων, συνδυαζόμενες με άλλα ληφθέντα μέτρα (φορολογικά κ.λπ.), δεν έχουν, αθροιστικά, αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε ανεπίτρεπτη, παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος σε κοινωνική ασφάλιση».
Κώστας Κατίκος
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας