Μελέτη ΑΠΘ για κορονοϊό: Αναζωπύρωση στην καρδιά του καλοκαιριού

1527
απθ

Δυσοίωνα είναι τα αποτελέσματα μελέτης του EnvELab (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τον κορονοϊό, καθώς οι προβλέψεις αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα υπάρχει αναζωπύρωση στη χώρα μας. Και μάλιστα προσδιορίζεται χρονικά στην καρδιά του καλοκαιριού, σε μια περίοδο που πάρα πολλοί θα βρίσκονται σε διακοπές αλλά και θα έχουν ανοίξει τα σύνορα (από 15 Ιουλίου).

Το EnvELab του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, μελέτησαν τη διασπορά του κορονοϊού στην Ελλάδα και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.

Υπολογίστηκε ότι για να έχουμε τον αριθμό κρουσμάτων που έχουμε την τελευταία εβδομάδα, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που μπαίνουν στη χώρα (τουρίστες και γηγενείς που επιστρέφουν) την ημέρα. Αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

Ανάπτυξη Υπολογιστικού εργαλείου διαχείρισης κινδύνου στη δημόσια υγεία από τον COVID-19. Εμπεριέχει το CORE 2.0 (Covid-19 Risk Evaluation model), μοντέλο εκτίμησης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από την επιδημία, εξέλιξη των πιο προηγμένων υπαρχόντων μοντέλων SEIR & SEIR-X.

– Το μοντέλο SEIR λαμβάνει υπόψη την εφαρμογή τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό ή σε στοχευμένες υπο-ομάδες πληθυσμού και τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού στην εξέλιξη της διασποράς (περιγράφεται ως υποσύστημα X) και την τελική εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου στον πληθυσμό.

– Το μοντέλο διασποράς SEIR-X που είναι και ο κινητήρας υπολογισμού της διασποράς έχει επεκταθεί σε ένα μοντέλο πολλαπλών καταστάσεων του πληθυσμού, έτσι ώστε να περιγράφονται αναλυτικά οι διαφορετικές πιθανές καταστάσεις του εκτεθειμένου στον COVID-19 πληθυσμού με βάση την τυπολογία και σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου που αυτός παρουσιάζει (μοντέλο multi-state SEIR-X, ή SEIR-Xms). Το υπολογιστικό αυτό εργαλείο εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις περιφέρειες της Β. Ιταλίας και στην Ελλάδα μέχρι τώρα.

Πώς περιγράφεται η μεταδοτικότητα

Η μεταδοτικότητα του νέου κορονοϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου.

Φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι κλιματικοί αυτοί παράγοντες συνδυαστικά μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά δεν μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Μεταβολές λόγω εισόδου τουριστών

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλονται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό.

Παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (~50-55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου.

Από την ανάλυση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων και προβλέψεων, γίνεται προφανής η σημασία τόσο της τήρησης των βασικών μέτρων προστασίας, όσο και του ελέγχου των τουριστών που θα εισέρχονται στη χώρα. Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η συνέχιση των ελέγχων στον πληθυσμό, έτσι ώστε σε περίπτωση εντοπισμού τοπικών εστιών διάδοσης, να γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις άμεσου περιορισμού των επαφών, καθώς και ταχεία και σε βάθος ιχνηλάτιση των επαφών για αποφυγή περαιτέρω διάδοσης.

«Συναγερμός χτυπάει εδώ και μία εβδομάδα»

Τον κώδωνα του κίνδυνου χτύπησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Μιλώντας στο Star ανέφερε χαρακτηριστικά. «Συναγερμός χτυπάει εδώ και μία εβδομάδα. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμπεριφορά μας. Η χαλάρωση θεριεύει τον κορωνοϊό. Αν δεν τηρούμε τα μέτρα, φοβούμαι να προβλέψω ότι θα έχουμε μεγάλη έξαρση. Αν συνεχίσουμε έτσι, στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, μπορεί να δούμε μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Τα Βαλκάνια ζουν μία αναζωπύρωση αυτή τη στιγμή, την οποία δε θέλουμε να ζήσουμε κι εμείς!» τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας