Μέσα στον Ιούνιο μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες κατά 372 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στις “τσέπες” ιδιωτών που περίμεναν επί μήνες ή και χρόνια τα λεφτά τους έφτασαν μόνο 75,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μία από τις εξηγήσεις που δίνονται για τα στοιχεία αυτά είναι οι συμψηφισμοί που έγιναν.
Αυτό που με βεβαιότητα λένε οι “αριθμοί”, είναι ότι η οικονομία ελάχιστα τροφοδοτήθηκε με “ζεστό” χρήμα, όχι μόνο τον Ιούνιο αλλά και ολόκληρο το 2018.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο οι πληρωμές του λεγόμενου “ευρύτερου” δημοσίου (δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ και άλλων ΔΕΚΟ) προς τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώθηκαν στα 270,6 εκατ. ευρώ. Και τούτο τη στιγμή που μόνο μέσα στο 2018 έφτασε 1,5 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) μόνο για αυτόν τον σκοπό (συνολικά 7 δισ. ευρώ τα χρόνια του τρίτου μνημονίου).
Επίσης, η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, δεν κατάφερε να εκπληρώσει το στόχο της: να μηδενίσει τα φέσια του “ευρύτερου” δημοσίου πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Συνολικά στο τέλος Ιουνίου, αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων και σύμφωνα με τη μέθοδο που υπολογίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλές περιορίστηκαν ελάχιστα: από τα 3,15 δισ. ευρώ στα 2,72 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, στο παραπάνω “λογαριασμό” δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, ούτε οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων. Οι θεσμοί υπολογίζουν ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες φτάνουν μαζί με τα παραπάνω ποσά κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Πλέον, ως στόχος τίθεται η αποπληρωμή τους έως το τέλος του έτους με τα χρήματα που έχουν έρθει ως τώρα από τις δόσεις του δανείου του ESM, αλλά και από κρατικό χρήμα (που επιβαρύνει όμως τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου).
Πολύ μικρή είναι και η ροή πληρωμών στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (με μόλις 79 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο). Μάλιστα, στην περίπτωση των συντάξεων δεν ανακοινώνεται από το ΥΠΟΙΚ το συνολικό ύψος των οφειλών.
Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι οφειλές που δεν έχουν αποπληρωθεί για τουλάχιστο 90 ημέρες.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνονται στο Μηνιαίο Δελτίο “Ενισχύσεις Πιστώσεων / Επιχορηγήσεις – Πληρωμές Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης” του Ιουνίου 2018. Το Δελτίο καταγράφει την πορεία των οφειλών (μείωση από 2,388 δισ. ευρώ τον Μάιο σε 2,016 δισ. ευρώ τον Ιούνιο) και τις ενισχύσεις πιστώσεων / Επιχορηγήσεις του κράτους προς τους φορείς και τις πληρωμές που αυτοί έκαναν με τη σειρά τους.
Το υπόλοιπο εκκρεμών επιστροφών φόρων αυξήθηκε από τα 589 εκατ ευρώ τον Μάιο σε 706 εκατ ευρώ τον Ιούνιο (λόγω και των νέων φορολογικών δηλώσεων) με τις χρηματοδοτήσεις να είναι μηδενικές και τις πληρωμές μόλις στα 3,3 εκατ ευρώ.
*Πηγή: capital.gr – Δήμητρα Καδδά