Μεγάλο πλήγμα για τουρισμό: Ακυρώσεις κρατήσεων από Βρετανούς, Σκανδιναβούς και Ρώσους

565
Ακυρώσεις κρατήσεων από Βρετανούς

«Μαύρο» καλοκαίρι για τον τουρισμό

Δυσοίωνα είναι τα σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε αρχικά από την κυβέρνηση.

Και αυτό γιατί η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι αυτή που αναμενόταν, ειδικά μετά και τη στάση της Βρετανίας η οποία απαγορεύει στους πολίτες της να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η Βρετανική, η Ρωσική και οι Σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές».

Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι κινήσεις της εταιρείας κρατήσεων TUI η οποία, εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί, προέβη σε ακυρώσεις τουριστικών πακέτων που είχαν προγραμματιστεί τουλάχιστον έως τις αρχές Ιουλίου.

Η απόφαση ελήφθη αφότου η Jet2 ακύρωσε όλες τις διεθνείς και τουριστικές πτήσεις της έως και την 1η Ιουλίου, και ενώ η Easyjet επανεξετάζει το πρόγραμμα δρομολογίων της.

Η απόφαση της TUI επηρεάζει και τη χώρα μας, καθώς, όπως μετέδωσε χθες το capital, ακυρώνονται τα τουριστικά πακέτα που είχαν κλειστεί έως τις αρχές Ιουλίου για εννέα ελληνικούς προορισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail που επικαλείται το Travel Weekly, η TUI ακύρωσε τουριστικά πακέτα:

Έως και τις 4 Ιουλίου σε: Ελλάδα – Κρήτη (Χανιά), Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Αρούμπα, Κροατία, Κύπρο, Ιταλία, Τζαμάικα, Μάλτα, Ισπανία – Ηπειρωτική Ισπανία, Φορμεντέρα, Μαγιόρκα , Ίμπιζα, Μενόρκα, Λα Πάλμα, και όλες τις προγραμματισμένες διακοπές σε προορισμούς της κατηγορίας «λίμνες και βουνά».

– Έως και τις 11 Ιουλίου σε: Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Μεξικό, Μαρόκο, Τυνησία, Τουρκία.

Η εταιρεία ακύρωσε επίσης όλες τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν πτήσεις τρίτων προς Ινδονησία, Μαλδίβες, Μαυρίκιο, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ταϊλάνδη και ΗΑΕ έως τις 11 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι.

Κυβερνητικές ανησυχίες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη είχε κληθεί να σχολιάσει στις 5 Ιουνίου τη βρετανική απόφαση, να μην εντάξει για άλλη μια φορά την Ελλάδα στην πράσινη λίστα, και δεν έκρυψε την ανησυχία της.

«Είναι μια συντηρητική, μια σκληρή απόφαση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στους Βρετανούς», είχε σχολιάσει και «μετέθεσε» το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν στον Ιούλιο.

Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Τζόνσον

Το ενδεχόμενο να χαθεί και ο Ιούλιος για την τουριστική περίοδο είναι ορατό, και δεν είναι τυχαία η προσέγγιση που έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία αναδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος του ελληνικού τουρισμού, και η απόφαση για παράταση του lockdown στενεύει κι άλλο τα όρια για τους επαγγελματίες του κλάδου, που μιλούν για τυπική έναρξη της τουριστικής περιόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας