Μεγάλος κίνδυνος για την ιταλική οικονομία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ε.Ε.

931
ιταλική

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ιταλική οικονομία, με τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης να αποτελεί το τελευταίο πλήγμα, μετά το πράσινο φως που άναψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) για την επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον στα ευρωπαϊκά προϊόντα, λόγω των επιχορηγήσεων της ΕΕ στην εταιρεία Airbus.

Παρ’ όλο που η Ιταλία δεν ανήκει στον όμιλο χωρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αεροσκάφους, τα προϊόντα της θα δασμολογηθούν ακριβότερα από τις ΗΠΑ.
Έτσι, η Ιταλία μόλο που δεν βγάζει λεφτά από την Airbus, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία που συγκροτούν τον κατασκευαστικό του όμιλο, θα δει αντίθετα από τις 18 Οκτωβρίου τα έσοδα από το εμπορικό ισοζύγιό της να μειώνονται, λόγω της αύξησης των αμερικανικών δασμών.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική εταιρεία Istat, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας έγερνε ευνοϊκά προς τη μεριά της ευρωπαϊκής χώρας. Το 2018, οι εξαγωγές της πέραν του Ατλαντικού ξεπέρασαν τα 42 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μόλις που έφθαναν τα 16 δισ. δολάρια.

Ένα καθαρό κέρδος 26 δισ. για τη χώρα, με τα 4 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τα διάσημα προϊόντα της, όπως τα τυριά (πεκορίνο, παρμεζάνα), τα αλλαντικά (προσούτο), τα κρασιά (προσέκο κ.α.), τα μακαρόνια.
Ένας τομέας που από καιρό έχει μπει στο στόχαστρο του Trump, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με βάση τις αμερικανικές προθέσεις, τα τυριά και το προσούτο θα δασμολογηθούν υψηλότερα, ενώ σε τούτη τη φάση μοιάζει να γλιτώνουν το λάδι, τα κρασιά, και τα μακαρόνια.

Ιδίως σε μία οικονομία, όπως η ιταλική, που μετά την αναιμική βιομηχανική απόδοση των τελευταίων ετών, βασίζεται πλέον μόνο στο θετικό πρόσημο των εσόδων από τις εξαγωγές, ο πόλεμος των δασμών είναι η χειρότερη καταστροφή που μπορεί να ενσκήψει στη χώρα.

Άλλωστε και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ήταν αρκετή η ανακοίνωση του καταλόγου των εμπορικών προϊόντων που θα υπόκεινται στην υψηλότερη δασμολόγηση, για να υποχωρήσει ο δείκτης του στο 2,87%, ενώ και το ιταλικό spread εκτινάχθηκε δέκα μονάδες, κλείνοντας στο 153.

Εάν ξεκινήσουν δε αντίποινα από την Ε.Ε. με δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, τότε ακόμη και οι προβλέψεις για μία οριακή, λυμφατική, ανάπτυξη στην Ιταλία κινδυνεύουν να ανατραπούν και να ξεκινήσει ο φαύλος κύκλος στην οικονομία της χώρας, που ενδέχεται να τη φέρουν ξανά στο επίκεντρο των διεθνών ανησυχιών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων (Confidustria) Βιτσέντσο Μπότσα, η χώρα «κινδυνεύει με ύφεση» και όλα όσα συνεπάγονται από αυτό. Παράλληλα, η ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών αποτελεί συνάμα και μία πολιτική ήττα για την ιταλική κυβέρνηση.

Έχοντας ως όμηρο τα ιταλικά προϊόντα, η Ουάσιγκτον μπορεί να πιέσει τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε σε μία σειρά από στρατηγικά θέματα που την ενδιαφέρουν στην περιοχή.
Η «δαμόκλειος σπάθη» των δασμών πάνω από τα ιταλικά προϊόντα έχει αναγκάσει τους Ιταλούς βιομηχάνους και τον αγροτοδιατροφικό τομέα να ζητούν από τον Κόντε να διαπραγματευθεί απ’ ευθείας με τις ΗΠΑ, ώστε να αποφύγει η Ιταλία να καταλήξει στη “μαύρη λίστα”.

Ήδη, ο Κόντε, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, στις δηλώσεις του τόνισε πως «έχει εμπιστοσύνη ότι ο παραδοσιακός μας σύμμαχος θα δώσει κάποια προσοχή σε ορισμένα από τα στρατηγικά μας προϊόντα».

Ο Πομπέο στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) ζήτησε ευθαρσώς μεταβολή της στάσης της Ιταλίας στα ζητήματα της Βενεζουέλας, του Ιράν, των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.

Επίσης, η Ιταλία έχει καταστεί μία νευραλγικής σημασίας χώρα για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για άλλον ένα λόγο, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Στην Ιταλία, οι Αμερικάνοι ευελπιστούν ότι θα βρουν τις αποδείξεις για να καταρρίψουν την έρευνα του ειδικού ανακριτή Robert Mueller για το σκάνδαλο των πιθανολογούμενων σχέσεων του Τραμπ με τη Ρωσία.

Όπως έχουν αποκαλύψει τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μπιλ Μπαρ είχε επαφές με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να αλιεύσει πληροφορίες που θα αποσυναρμολογούσαν το κατηγορητήριο κατά του Τραμπ.

Πλέον είναι σαφές πως τόσο η ιταλική βιομηχανία, όσο και η κυβέρνηση της χώρας, βρίσκονται πλέον «επί ξυρού ακμής», καθώς είναι σαφές πως οι Αμερικανοί έχουν ένα συντριπτικό πλεονέκτημα: τους δασμούς και την απειλή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας