Μεγάλη συμφωνία Κίνας-Τουρκίας-Το Πεκίνο αποκτά λιμάνι σε Μεσόγειο!

762
Το Πεκίνο αποκτά λιμάνι σε Μεσόγειο!

Aπανωτές συμφωνίες με Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν και Κίνα έκλεισε η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες γεγονός που δείχνει πως ο ευρασιατικός συνασπισμός συσπειρώνεται και η Άγκυρα είναι “φευγάτη” από την Συμμαχία.

Ειδικά η συμφωνία με την Κίνα η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες συμφωνίες (σιδηροδρομική σύνδεση κτλ) δείχνει ότι και το Πεκίνο ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε παρακάτω σε σύνδεσμο τι συνέβη με την COSCO μέσα στο ΝΑΤΟ.

Kαι όλα αυτά στον χτεσινό απόηχο της δημόσιας σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας.

Το μόνο που απομένει πλέον είναι η ανακοίνωση -και τυπικά- δημιουργίας κινεζικού λιμανιού στην Τουρκία, κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί καθώς και ο χερσαίος και ο θαλάσσιος δρόμος του “Δρόμου του Μεταξιού” διέρχεται πλέον από την Τουρκία και συνεχίζει προς Ευρώπη.

Συμφωνία Κίνας-Τουρκίας

Τεράστιας σημασίας συμφωνία με την Κίνα έκλεισε η Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν γεγονός που θα την μετατρέψει σε κινεζικό λιμάνι και έδρα του Πεκίνου στην Μεσόγειο!

Η Τουρκία φέρνει την Κίνα στην Μεσόγειο και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε αφορά τις διεθνείς μεταφορές και θα απογειώσει το εμπόριο της Κίνας με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στο Πεκίνο στις 13 Μαΐου 2017 αλλά τώρα τέθηκε σε ισχύ και δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η συμφωνία έχει τίτλο “Διεθνή Συμφωνία Εμπορευματικών Μεταφορών και Επιβατών”.

Βάσει της συμφωνίας, οι τακτικές υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών και συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπόκεινται στο σύστημα αδειών, ενώ οι άδειες κάρτες διέλευσης εξαιρούνται από το έγγραφο άδειας.

Η συμφωνία ορίζει ένα σύστημα εγγράφων διαμετακόμισης για μεταφορά εμπορευμάτων. Η συμφωνία αφορά και μεταφορά εμπορευμάτων μέσω τρίτων χωρών.

Με τη συμφωνία, απαγορεύεται το καμποτάζ, δηλαδή η μεταφορά αγαθών ή επιβατών μεταξύ δύο θέσεων στην ίδια χώρα από φορέα μεταφοράς από άλλη χώρα. Ταυτόχρονα βάση της συμφωνίας παρέχεται ευκολία θεώρησης για επαγγελματίες οδηγούς.

Η συμφωνία 18 σημείων υπεγράφη στις 13 Μαΐου 2017 στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, από τον τότε Υπουργό Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν και τον Κινέζο Υπουργό Μεταφορών Λι Σιαοπένγκ.

Υπενθυμίζουμε ότι το μακροπρόθεσμο χρέος εταιρειών στην Τουρκία ανέρχεται σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, μια κινεζική εταιρεία logistics εγκαταστάθηκε στην βορειοδυτική ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά καθώς αγόρασε το καλοκαίρι το 48% του Kumport Terminal για 940 εκατ. δολάρια αποτελώντας πλέον στρατηγικό κόμβο προς την Ευρώπη.

Ιράν, Τουρκία, Συμμαχία!

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσοβλου, έπειτα από εβδομάδες έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

“Χαίρομαι που ήρθα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον αδερφό μου τον Μ. Τσαβούσογλου.

Μαζί τα πάντα είναι πιθανά” είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Μια δήλωση με πολύ νόημα και βάθος…

Ο Javad Zarif έδωσε έμφαση στα 400 χρόνια ειρήνης με την Τουρκία. Στο μενού των συζητήσεων βρέθηκαν οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Συρία, η επικείμενη επιχείρηση στο Σιντζάρ, το PKK, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Αξιοσημείωτο είναι  πως στην επίσκεψη και στις συνομιλίες ήταν παρόντες αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών! Το ΝΑΤΟ τα βλέπει;

Οι δύο υπουργοί «συνομίλησαν για τις διμερείς σχέσεις, για τη Συρία, για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για το Αφγανιστάν», ανακοινώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ζαρίφ και Τσαβούσογλου συζήτησαν επίσης «σχετικά με τα μέσα για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τους», σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση των Τσαβούσογλου και Ζαρίφ λαμβάνει επίσης χώρα τη στιγμή που η Τουρκία ετοιμάζεται να υποδεχθεί στην Κωνσταντινούπολη διαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Το Ιράν είναι ένας σημαντικός ξένος παράγοντας στο Αφγανιστάν, χώρα με την οποία συνορεύει.

Πακιστάν: To Iράν μπορεί να μας καλύψει σε ενέργεια!

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Imran Khan, αποκάλυψε ότι το Ιράν ως χώρα με άφθονες πηγές ενέργειας, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Πακιστάν!

“Η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι γείτονας μας και μια πλούσια πηγή ενέργειας μέσω της οποίας μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του Πακιστάν” τόνισε.

Ο πρέσβης του Ιράν στο Πακιστάν, Seyed Mohammad Ali Hosseini, αποκάλυψε ότι μπορεί να κατασκευαστεί αγωγός από το Ιράν προς το Πακιστάν.

Aμυντική Συνθήκη Τουρκίας-Ουζμπεκιστάν

Το Ουζμπεκιστάν ενέκρινε την Συμφωνία Στρατιωτικής Οικονομικής Συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev, ενέκρινε την συμφωνία με την Τουρκία και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης με τίτλο “Έγκριση Διεθνών Συμφωνιών”.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και πρωτόκολλο οικονομικής βοήθειας ενώ η Τουρκία ανοίγει και προξενείο στο Samarkand.

“Η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν θα ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία” ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Αμέσως μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ του Ουζμπεκιστάν μετέβη στο Πακιστάν.

Στο βίντεο παρακάτω ο Ουζμπέκος πρόεδρος Shavkat Mirziyoyev και ο Κιργίζιος ομόλογος του Sadyr Japarov μιλούν τουρκικά αντί για ρωσικά.

Οταν λέγαμε πως η Μόσχα έδωσε “πράσινο φως” για την τουρκική διείσδυση και την δημιουργία του “Μεγάλου Τουράν” προκειμένου να αποδεσμευτεί η Τουρκία από την Δύση και το ΝΑΤΟ…

Βασίλης Καπούλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας