Μακρόν: Παρατείνεται η καραντίνα στη Γαλλία μέχρι 11 Μαΐου

868
καραντίνα

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι από εκείνη την ημερομηνία και ύστερα να αρχίσουν να επιστρέφουν οι Γάλλοι στα γραφεία και τις δουλειές τους, τηρώντας πάντα βέβαια κάποιους κανόνες ασφαλείας.

Την παράταση του lockdown στη Γαλλία για άλλο έναν μήνα, μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαϊου, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία ο κοροναϊός είναι σε ύφεση στη Γαλλία, ωστόσο δεν έχει μπει εντελώς υπό έλεγχο.

Έτσι, για τέσσερις εβδομάδες ακόμα οι Γάλλοι θα πρέπει να σεβαστούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από 11 Μαΐου επιστρέφουν στις δουλειές τους οι Γάλλοι και ανοίγουν τα σχολεία

Στη συνέχεια, παρουσίασε το σχέδιο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που θα ακολουθήσει η χώρα τους επόμενους μήνες.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι από εκείνη την ημερομηνία και ύστερα να αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα γραφεία και τις δουλειές τους, τηρώντας πάντα βέβαια κάποιους κανόνες ασφαλείας, κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Μάλιστα, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να δώσει μάσκα ασφαλείας σε κάθε πολίτη για να χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις δουλειές όπου οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα αρχίσουν επίσης σταδιακά να ανοίγουν μετά τις 11 Μαΐου. Ωστόσο, τα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα ανοίξουν πριν το καλοκαίρι.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε ακόμα τη βεβαιότητά του ότι στις 11 Μαΐου η Γαλλία θα είναι σε θέση να κάνει τεστ σε όλους όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

Δεν θα ανοίξουν από τον Μάιο τα καταστήματα εστίασης

Κατά την πρώτη αυτή φάση της χαλάρωσης των μέτρων, από τις 11 Μαΐου δεν θα ανοίξουν οι καφετέριες, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα σινεμά και γενικά οι χώροι διασκέδασης και εστίασης.

Το ίδιο ισχύει και για τα φεστιβάλ και τις συναυλίες, για τα οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο.

O Μακρόν ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το οικονομικό της σχέδιο για να στηρίξει τους τομείς που χτυπήθηκαν από τον κοροναϊό, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, και θα δώσει περαιτέρω βοήθεια σε εταιρείες και εργαζόμενους.

Κάλεσε επίσης τις ασφαλιστικές εταιρείες να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κοροναϊού.

574 θάνατοι στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο

Η Γαλλία πλησιάζει στο «ψυχολογικό» όριο των 15.000 θανάτων από τον νέο κορονοϊό, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 574 άνθρωποι, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί ανέρχονται στους 14.967. Από τους 574 νέους θανάτους, οι 239 προέρχονται από γηροκομεία και άλλα κοινωνικά ιδρύματα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε ελαφρά, κατά 24 άτομα (κάτι που συμβαίνει για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα) και πλέον ανέρχεται στους 6.821.

 

*Σοφία Χαλδαίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας