Μεγάλη μαγνητική καταιγίδα πλήττει από προχθές τη Γη

1459
καταιγίδα

Το αστρονομικό φαινόμενο που βρίσκεται και σήμερα σε εξέλιξη, μπορεί να επηρεάσει δορυφόρους επικοινωνίας, το GPS αλλά και ανθρώπους ευαίσθητους στις αλλαγές του καιρού.

Η μεγαλύτερη μαγνητική καταιγίδα των τελευταίων δυο χρόνων, πλήττει από προχθές τη Γη δεν αποτελεί αστείο, προειδοποιούν Ρώσοι επιστήμονες, καθώς όπως αναφέρουν η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τόσο ηλεκτρονικές συσκευές όσο και την ανθρώπινη υγεία.

Το συγκεκριμένο αστρονομικό φαινόμενο, μπορεί να θέσει εκτός τροχιάς διαστημικά σκάφη και να δημιουργήσει προβλήματα στους δορυφόρους επικοινωνιών καθώς και στο σύστημα πλοήγησης GPS, όπως αναφέρει το Εργαστήριο του Ινστιτούτου Ηλιακής Αστρονομίας Ακτίνων Χ Λέμπεντεφ, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και η εμφάνιση του ουράνιου φαινομένου «Βόρειο Σέλας» (Aurora Borealis), θα είναι μερικές ακόμη παρενέργειες της μαγνητικής καταιγίδας. Το Βόρειο Σέλας θα είναι ορατό στον ουρανό σε βόρειες περιοχές, ενδεικτικά από το ύψος της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία και πάνω.

«Κατά τη διάρκεια τέτοιων φαινομένων, η τάση στα ηλεκτρικά συστήματα μπορεί να πρέπει να διορθωθεί. Επίσης είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί μια ψευδής ειδοποίηση στα συστήματα ασφαλείας», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μαγνητική καταιγίδα επηρεάζει όμως και τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες που επηρεάζονται από την αλλαγή του καιρού, μπορεί να νιώσουν δυσφορία και πρέπει να προφυλάσσονται.

Η καταιγίδα ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί πλήρως από απόψε το βράδυ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η συγκεκριμένη μαγνητική καταιγίδα είναι «η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων». Κατατάχθηκε στο επίπεδο τρία με το μέγιστο βαθμό μέτρησης να είναι το πέντε και συμβαίνει κάθε δέκα με 20 χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας