Μεγάλη επίθεση Χούθι στη Σ.Αραβία. Πανικός στις ΗΠΑ-Καταγγέλλουν Ιράν

1096
ιράν

Αντιδράσεις πανικού προκάλεσε στις ΗΠΑ η μεγάλη επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Aramco στη Σαουδική Αραβία, την οποία σπεύδουν να αποδώσουν στο Ιράν.

Καθώς η επίθεση των ανταρτών με drone είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιείται από τους Χούθι σε σαουδαραβικό έδαφος, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη πολεμική εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, οι ΗΠΑ επιχειρούν να την αποδώσουν στο Ιράν, το οποίο στηρίζει τους αντάρτες, για να μην αναγνωρίσουν την ισχυροποίηση του αντάρτικου και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τα καθεστώτα που στηρίζουν στην αραβική χερσόνησο.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τη σημερινή επίθεση σε ενεργειακές υποδομές κρίσιμης σημασίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρί σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Οι βίαιες ενέργειες εναντίον πολιτικών περιοχών και υποδομών κρίσιμης σημασίας για την παγκόσμια οικονομία το μόνο που κάνουν είναι να εμβαθούνουν τη διαμάχη και τη δυσπιστία», πρόσθεσε.

Ο Ντιρί επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε νωρίτερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του εξέφρασε την υποστήριξή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (…) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη».

Η επίθεση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, προκάλεσε πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Επρόκειτο για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της χώρας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας