Μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών στο Λος Άντζελες

965
απεργία

Απεργιακό αγώνα διεξάγουν από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε σχολεία του Λος Άντζελες, για πρώτη φορά μετά από περίπου 30 χρόνια, έχοντας φτάσει σε απόγνωση για την απαξίωση των δημόσιων σχολείων από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας της Καλιφόρνια, έπειτα από δύο χρόνια σκληρής διαπραγμάτευσης.

Η κατάσταση στα περισσότερα σχολεία μίας από τις πολυπληθέστερες αμερικανικές μεγαλουπόλεις είχε φτάσει στο απροχώρητο εδώ και καιρό: Σχολικές αίθουσες με 40 και 45 μαθητές ανά δάσκαλο, παλιά σχολικά εγχειρίδια, σημαντικές ελλείψεις σε σχολικές βιβλιοθήκες, σχολικούς συμβούλους, νοσοκόμους, οδηγούς λεωφορείων, αμοιβές πείνας κ.ά.

Το συνδικάτο των εκπαιδευτικών του Λος Άντζελες, UTLA, ζητά μισθολογικές αυξήσεις 6,5%, περισσότερες βιβλιοθήκες, περισσότερους συμβούλους και νοσοκόμες στις σχολικές εγκαταστάσεις, μικρότερες τάξεις με λιγότερους μαθητές, λιγότερα τεστ και μορατόριουμ στη δημιουργία νέων λεγόμενων σχολείων επιλογής (charter schools), που ουσιαστικά είναι δημόσια σχολεία που εκμεταλλεύονται και διαχειρίζονται ιδιώτες με πρόσχημα τη βελτίωση των μαθητικών επιδόσεων.

Η αρμόδια σχολική διεύθυνση του Λος Άντζελες, λίγο πριν την έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων πρότεινε να δώσει μισθολογικές αυξήσεις 6%, υπό τον όρο να δοθούν τμηματικά στο πλαίσιο τριετούς σύμβασης. Το συνδικάτο το αρνήθηκε, διεκδικώντας άμεσα αυξήσεις στους μισθούς και αναδρομικά από το 2017 και πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο του Λος Άντζελες.

Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων πολυήμερων απεργιακών αγώνων του 2018 στη Δυτική Βιρτζίνια και αλλού, όπου πέτυχαν την ικανοποίηση των περισσότερων αιτημάτων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας