Μεγάλες ποσότητες χρυσού επαναπατρίζει και η Ουγγαρία «για την περίπτωση μιας γεωπολιτικής κρίσης»

1783
ρωσία

Τον άμεσο επαναπατρισμό 3 (τριών) τόνων χρυσού αξίας περίπου 105 εκατ. ευρώ  αποφάσισε και η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας (MNB) ακολουθώντας πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και φυσικά και η Γερμανία η οποία κατά την τελευταία πενταετία επανέφερε στο έδαφός της συνολικά 674 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει στην απόφασή της αυτή κάποιο ιδιαίτερο περιεχόμενο.

Η ίδια ωστόσο η Τράπεζα της Ουγγαρίας δεν διστάζει να κρύψει τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας πως γίνεται «για λόγους ασφαλείας, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας γεωπολιτικής κρίσης».
Η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας διατηρεί ποσότητες χρυσού από την ίδρυσή της, το 1924. Λίγο πριν το τέλος του Β’ ΠΠ  οι ναζί επιχείρησαν να μεταφέρουν σιδηροδρομικά όλα της τα αποθέματα στην Αυστρία ωστόσο το περίφημο αυτό «Χρυσό Τρένο», όπως ονομάστηκε, κατελήφθη από τους αμερικανούς οι οποίοι πήραν όλο το πολύτιμο φορτίο και το επέστρεψαν στη χώρα το 1946. 

Η μεγαλύτερη ποσότητα που χρυσού που είχε ποτέ η Ουγγαρία ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 70, περίπου 70 τόνοι. Με την κατάρρευση ωστόσο του πρώην «υπαρκτού» η κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε πως έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση των αποθεμάτων της και μάλιστα στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, καθώς, εν μέσω κατάρρευσης του συστήματος ισοτιμιών Bretton Woods*, οι επενδύσεις σε κρατικά αναπτυξιακά ομόλογα άλλων χωρών εμφανίζονταν πολύ πιο θελκτικά ως επενδύσεις λόγω αποδόσεων, δυνατότητα ρευστοποίησης αλλά και ασφάλειας.

Στις αρχές ωστόσο τού 2010 και μόλις δυο χρόνια μετά την οικονομική κρίση των ΗΠΑ, το κλίμα άρχισε και πάλι να αντιστρέφεται και οι κεντρικές Τράπεζες πολλών χωρών άρχισαν να ξαναβλέπουν τον χρυσό ως το καλύτερο καταφύγιο μπροστά σε μια επερχόμενη γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται μέχρι σήμερα από την ολοένα και κλιμακούμενη γεωπολιτική αστάθεια σε πολλά σημεία του πλανήτη και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα.
«Γνωρίζει κάτι η Γερμανία που εμείς δεν γνωρίζουμε»;
Ειδικά όσον αφορά τη Γερμανία, υπενθυμίζεται πως από το 2013 μέχρι και σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας μετέφερε στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών της κτιρίων στη Φραγκφούρτη 53.780 μπάρες χρυσού 12,5 κιλών εκάστη (400 ουγγιές) συνολικής αξίας 23.884.988.720 €, (σχεδόν 24 δισ. €) με τελευταία μεταφορά εκείνη του προηγούμενου Αυγούστου από τα μεγάλα θησαυροφυλάκια της Νέας Υόρκης και του Παρισιού.
Οι μαζικοί αυτοί επαναπατρισμοί χρυσού από χώρες τις Ευρώπης δείχνουν να προβληματίζουν ιδιαίτερα την παγκόσμια κοινή γνώμη καθώς το «γιατί» σε όλη αυτή την υπόθεση είναι κάτι περισσότερο από εύλογο, ενώ πολλοί έγκριτοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές αναρωτιούνται για το «αν η Γερμανία γνωρίζει κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε».
___________________
* Το σύστημα σταθερών ισοτιμιών Bretton Woods ήταν ένα σύστημα το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό. Ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη στο Μπρέττον Γουντς (αγγλ:Bretton Woods) στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ η οποία έγινε το από την 1 έως τις 22 Ιουλίου του 1944 και στην οποία συμμετείχαν οι 44 συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν βγει νικήτριες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέττον Γουντς ίσχυσε έως και το 1971. Το 1971, ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέστειλε μονομερώς το σύστημα του Bretton Woods, ακυρώνοντας την άμεση μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.

*Πηγή: ripes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας