Χωρίς να έχει κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία το πλήρες επίσημο κείμενο του νέου τροποποιημένου Συντάγματος της FYROM, το οποίο όφειλε να έχει αποσταλεί ή ζητηθεί μέσω της διπλωματικής οδού – κατατέθηκε ένα κείμενο στην αγγλική το οποίο εκτυπώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης των Σκοπίων -, εισάγεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι το συνταγματικό κείμενο είναι χειρότερο από τη Συμφωνία των Πρεσπών και γι’ αυτό δεν το δίνουν» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος εμφάνισε αντί του επίσημου συνολικού κειμένου ένα κείμενο που περιέχει το ισχύον Σύνταγμα και ως παράρτημά του τις τροποποιήσεις που επήλθαν, κάτι που αιτιολόγησε με το επιχείρημα ότι σύμφωνα με τη συνταγματική πρακτική που επικρατεί στην FYROM δεν ενσωματώνονται οι τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά προσαρτώνται σε αυτό!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 36
Απαντήσεις δεν δόθηκαν ούτε για τους λόγους που δεν τροποποιήθηκε για τις ονοματολογικές εθνολογικές αναφορές του το άρθρο 36 του Συντάγματος της FYROM, το οποίο κατοχυρώνει δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης σε βετεράνους «του αντιφασιστικού πολέμου και σε όλους τους “μακεδονικούς” εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους», καθώς και «σε εκδιωγμένους και φυλακισμένους για τις ιδέες της ξεχωριστής ταυτότητας του “μακεδονικού λαού” και της “μακεδονικής” πολιτειακής υπόστασης». Από τη ΝΔ τονίζεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο «υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό», ενώ κατά την κυβέρνηση πρόκειται για άρθρο «ιστορικού χαρακτήρα» και πως τα θέματα αλυτρωτισμού αντιμετωπίζονται με την τροποποίηση του άρθρου 49, το οποίο ευθυγραμμίζεται με το ελληνικό Σύνταγμα.
Σύμφωνα με άλλους διπλωματικούς κύκλους στο αγγλικό κείμενο, παρατήρησαν πάντως ότι το άρθρο 49 αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων» και συγκεκριμένα αυτούς που βρίσκονται εντός της ΠΓΔΜ, εκείνους των γειτονικών χωρών και εκείνους του εξωτερικού, κάτι, που επίσης υποκρύπτει αλυτρωτικά στοιχεία, γι’ αυτό και εμμένουν στην επίσημη μετάφραση του συνταγματικού κειμένου και των αλλαγών του.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι στην πρώτη σελίδα της ρηματικής διακοίνωσης αλλάζουν οι όροι της συμφωνίας και συγκεκριμένα ορίζεται ότι οι συνταγματικές αλλαγές των Σκοπιανών θα ισχύσουν μόλις ψηφιστεί η Συμφωνία αλλά και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για σαφή παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών μονομερώς και μάλιστα χωρίς η ελληνική πλευρά να αντιδρά, δείχνοντας ότι το αποδέχεται.
Επίσης, διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν το γεγονός ότι στη ρηματική διακοίνωση αναγράφεται το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και πουθενά «Βόρεια Μακεδονία» ενώ υπα΄ρχει και η ρητή αναφορά σε «μακεδονικό λαό».