Μαύρη Δευτέρα: Βουτιά 4,3% στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες στο -6,2%

925
πανδημίας

Ισχυρότατο ήταν το “χτύπημα” που δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς προσγειώθηκε απότομα στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναιρώντας όλο το εύρος της αντίδρασης, υπό το βάρος του αρνητικού διεθνούς κλίματος, αλλά και του του κινδύνου αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Βουτιά 4,3% στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες στο -6,2%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,65%, στις 1.503,98 μονάδες, ενώ στο -1,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 850,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,25% στις 303,33 μονάδες.

Η αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τις στηρίξεις της, παραδίνοντας τα “κλειδιά” της πρόσφατης αντίδρασης στους πωλητές, οι οποίοι με χαμηλό τζίρο κατάφεραν να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του μήνα. Και μπορεί σήμερα άλλοι να ήταν πρωταγωνιστές της πτώσης, όμως σχεδόν τα 2/3 του ημερήσιου όγκου διακινήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό δείκτη να επανέρχεται στη ζώνη των 300 μονάδων.

Έτσι, τι κι αν ο κλάδος πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Morgan Stanley σήμερα, παραμένει ο αδύναμος κρίκος μιας αγοράς που δείχνει καθημερινά το πόσο ευάλωτη είναι. Μάλιστα η MS ανέφερε ότι οι ανησυχίες της αγοράς αν και είναι κατανοητές, δεν λαμβάνουν υπόψη τους θετικούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs στο 5% ή χαμηλότερα των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες.

Σήμερα βέβαια το ΧΑ είχε να διαχειριστεί και το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου. Η έρευνα στιγματίζει πέντε μεγάλες τράπεζες — τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon — που κατηγορούνται ότι συνέχισαν τη διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν για μία νέα κρίση, αυτή τη φορά τραπεζική, την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Από σήμερα η Αττική εισέρχεται σε τροχιά πρόσθετων μέτρων, τα οποία με τη σειρά τους θα επιφέρουν ένα νέο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα (ειδικότερα εστίαση και διασκέδαση).

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα Aegean και Βιοχάλκο έκλεισαν με απώλειες 8,60% και 8,18% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank και Motor Oil να ολοκληρώνουν στο -7,20% και -7,12% αντίστοιχα. Οι απώλειες στην Πειραιώς έφτασαν στο 6,42%, στην Eurobank στο 6,21%, με τις Coca Cola, ΕΥΔΑΠ και Εθνική να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 5%.

Άνω του 4% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 3% σε Σαράντη, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΔΕΗ. Η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο και Λάμδα ξεπέρασε το 2%, με τον ΟΛΠ να κλείνει στο -0,94% και τον Ελλάκτωρ χωρίς μεταβολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας