Μακρόν: “Διάλογος” και ένταση της καταστολής με “συνοπτικές δίκες” διαδηλωτών

881
μακρόν

Δεν μπορεί να κρύψει τον πανικό του από την κοινωνική έκρηξη που εκδηλώνεται με το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιχειρεί να ακροβατήσει ανάμεσα σε μια επίφαση “διαλόγου” και στην άγρια κατασταλτική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής έκτακτης “συνεδρίασης κρίσης”, στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να προσκαλέσει σε συζήτηση τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο καθώς και εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα”.

Ο Μακρόν “χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης, ώστε καμιά πράξη να μη μείνει ατιμώρητη”.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων θα αρχίσουν σήμερα, Δευτέρα. Παράλληλα, θα γίνει δεκτή και “ομάδα των “κίτρινων γιλέκων”, που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση”, όπως και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέστειλε επιστολή στον Μακρόν, ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης “το συντομότερο δυνατό”. Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας προσανατολίζονται στην κατάθεση πρόταση μομφής, ενώ ο Ζαν Λικ Μελανσόν ζήτησε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προσφυγή σε εκλογές. Στη Δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ, πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον, ενώ η Μαρίν Λεπέν ζήτησε, επίσης, τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, δήλωσε ότι “σχεδόν τα δύο τρίτα” από τα  372 άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι θα παραπεμφθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου, “τα περισσότερα αύριο και μεθαύριο, στο τέλος της κράτησής τους, σε δίκη με συνοπτικές διαδικασίες, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Εϊτζ, που βρισκόταν δίπλα της.

“Θα υπάρξει αυστηρή ποινική απάντηση”, τόνισε η υπουργός, δίνοντας το στίγμα της άγριας αντιδημοκρατικής κατασταλτικής πολιτικής που ακολουθεί γαλλική προεδρία και η κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας