Μακεδονικό: Εμφύλιος στο VMRO για το δημοψήφισμα

1443
vmro

Την ώρα που ο Ζόραν Ζάεφ και η διεθνής κοινότητα εντείνουν την πίεσή τους προς τους Σκοπιανούς προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενο «στραβοπάτημα» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, φαίνεται πως βρήκαν έναν… ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μετά το κάλεσμα να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα για την ονομασία, κ. Μίτσκοσκι δήλωσε τώρα ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση εάν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, ρίχνοντας ουσιαστικά τους τόνους και βοηθώντας τον Ζάεφ στην καμπάνια υπέρ του «ναι».

Όπως εξήγησε ο Μίτσκοσκι σε δηλώσεις του στο στο TV21, το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί επιτυχές εφόσον πληρούνται δύο προϋποθέσεις: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του «ναι». Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί και θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται και προβλέπεται.

Ο ίδιος τόνισε ότι το VMRO δε συμφωνεί με την αλλαγή του ονόματος, αλλά εάν η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ του νέου ονόματος, τότε το κόμμα του θα το σεβαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», μετά από συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματός του. «Κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίζει με βάση την προσωπική του πεποίθηση. Οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Ακούστε την καρδιά σας και κάντε ό, τι πρέπει να κάνετε» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ΜΜΕ της γείτονος, κάποιοι βουλευτές του VMRO-DPMNE ανέφεραν ότι έχουν ορκιστεί να τηρούν το σύνταγμα και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας τους και ότι «δεν έχουν ούτε την εντολή, ούτε την εξουσιοδότηση, αλλά ούτε και την προσωπική πρόθεση να ψηφίσουν αλλαγές στο σύνταγμα που θα έχουν ως στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της πατρίδας».

Με αυτό τον τρόπο αντιδρούν στις πληροφορίες που διέρρευσαν, σύμφωνα με τις οποίες ικανός αριθμός βουλευτών του VMRO-DPMNE εμφανίζεται διατεθειμένος να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας