Μαζικότητα και παλμός στη συγκέντρωση γυναικών για 8 Μάρτη

1176

Απεργία των γυναικών στο σπίτι και στη δουλειά διοργανώθηκε σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 8/3, στις 13:30 το μεσημέρι, συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και μαζική και αγωνιστική πορεία προς τη Βουλή, ενώ συγκέντρωση προγραμματίζει στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια και η Ένωση Γυναικών Ελλάδος.

Γυναικείες συλλογικότητες, φεμινιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κάλεσαν τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες και όλες τις γυναίκες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Η πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος ήταν η πιο μαζική απ’ όσες έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Ένα πολύχρωμο ποτάμι διαδηλωτριών κατέκλυσε την οδό Σταδίου με πανό και συνθήματα για την ισότητα των γυναικών στην εργασία, στο σπίτι και στην κοινωνία.

Στον «αγωνιστικό εορτασμό της 8ης Μαρτίου» συμμετείχε και η ΑΔΕΔΥ, η οποία προκήρυξε πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 13:00 έως τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συμμετοχή στη συγκέντρωση «ως ένα πρώτο βήμα για να γίνει ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε με στάση εργασίας από τις 11 έως τη μία και η ΕΣΗΕΑ, ενώ η ΠΟΣΠΕΡΤ με στάση εργασίας έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

Στη συγκέντρωση-πορεία της Αθήνας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αποτελούμενη από την Δέσποινα Σπανού, Μαρία Μπόλαρη και τον Δημήτρη Στρατούλη, μέλη της Π.Γ. επίσης παραβρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος Αθήνας Αυγή Θεοδόση, η οποία έκανε και την εξής δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

162 χρόνια μετά την ιστορική απεργία  των εργαζομένων γυναικών  και 109 χρόνια μετά την καθιέρωση από την Β΄Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών γυναικών ως παγκόσμια ημέρα μνήμης της μεγαλειώδους απεργίας της 8 Μάρτη 1857, μέχρι και σήμερα, τα αιτήματα παραμένουν επίκαιρα.

Οι γυναίκες σήμερα στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν την τραγική υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους και την ανεργία 23,7%. Η προστασία της μητρότητας αν και θεσμοθετημένη στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζεται.

Η εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και η εφαρμογή των μνημονίων ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος, συρρίκνωσαν το εισόδημα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και την χαριστική βολή την έδωσαν στις χήρες γυναίκες με την κατάργηση των συντάξεων.

Οι αγώνες των γυναικείων οργανώσεων είχαν μέχρι σήμερα  θετικά αποτελέσματα, όμως η ζωή μας απέδειξε ότι οι αγώνες πρέπει να  συνεχισθούν και να ενταθούν.

-Ενάντια στα μνημόνια

Να διεκδικήσουμε όλες οι γυναίκες

-Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ίση αμοιβή με τους άνδρες για ίση εργασία, ίση επαγγελματική εξέλιξη, ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

-Το δικαίωμα στην μητρότητα (μειωμένο ωράριο και διασφάλιση της εργασίας μετά την εγκυμοσύνη).

-Δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη, κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

Ο αγώνας συνεχίζεται από το πολύχρωμο γυναικείο κίνημα.

Ως μοναδική υποψήφια γυναίκα Δήμαρχος για το Δήμο Αθηναίων, υπόσχομαι ότι η γυναικεία ισοτιμία θα είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου.

Θεοδόση Αυγή

Υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας