Μαζική συγκέντρωση συνταξιούχων στο ΣτΕ και πορεία στη Βουλή

1003
συνταξιούχων

Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο χαιρέτισαν εκπρόσωποι των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, πραγματοποίησαν σήμερα χιλιάδες συνταξιούχοι. Στην συγκέντρωση οι κάλεσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – Δημοσίου – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ καθώς και η ΕΓΣΣΕ.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε με αφορμή την διεξαγόμενη στην Ολομέλεια του ΣτΕ «πρότυπη δίκη» για το ζήτημα των αναδρομικών, των περικοπών κύριων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων, αλλά και την κατάργηση από 1/1/2013 των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή.

Η συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ

«Το δίκιο δε κερδίζεται στις αίθουσες των πρωτοδικείων. Πήραμε πίσω την εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά για την Υγεία, την αρνητική νομοθεσία για τις συντάξεις χηρείας, την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους. Όλα αυτά δεν μας τα έδωσε κάποιο δικαστήριο. Είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Των 160 αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν το 2018 και των 140 το 2019».

Με αυτά τα λόγια έξω από το ΣτΕ, ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε το στίγμα της μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας που έγινε το πρωί της Παρασκευής.

Στη συνέχεια μίλησαν οι εκπρόσωποι των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Συγκεκριμένα:

Ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου μιλώντας για την ανάγκη να μην ενσωματωθούν οι επικουρικές συντάξεις στις κύριες.

Ο Βαγγέλης Χριστακόπουλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομίας – Σωμάτων Ασφαλείας σημειώνει: «Οι απόστρατοι είμαστε στον αγώνα μαζί με την κοινωνία, μες την κοινωνία. Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Ο Τέλης Κάντας πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, υπογράμμισε την ανάγκη «να κλείσουμε τα αυτιά μας στις “σειρήνες”. Από το 2010 το ΣτΕ βάζει ταφόπλακα με τις αποφάσεις του για όσα δικαιούμαστε».

Ο Γιώργος Πεπόνης από την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΕΛΤΑ μιλάει για την κοροϊδία της 13ης σύνταξης που δόθηκε πέρυσι «ήταν σχεδόν το 1/3».

Ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ – ΟΑΕΕ θυμίζει «είμαστε στο δρόμο απ’ την ώρα που άρχισαν οι αδικίες και θα σταματήσουμε όταν δώσουν πίσω όσα μας έκλεψαν».

Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τόνισε ότι «τα δώρα, οι συντάξεις δεν κερδίζονται στις αίθουσες των πρωτοδικείων, αλλά με αγώνες».

Η Γωγώ Παπαδάκου, εκ μέρους της ΠΟΣΕ – ΟΑΕ και η Χριστοδούλου Αθανασία, εκ μέρους των Συνταξιούχων Δικηγόρων μίλησαν για την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα.

Ο Κώστας Τζατζάνης πρόεδρος των συνταξιούχων του ΕΣΤΑΜΕΔΕ σημείωσε ότι «δύο δρόμοι υπάρχουν μπροστά μας: Να καταφύγουμε στους θεσμούς που μας σφαγιάζουν ή βαστώντας ο ένας το μπράτσο του άλλου στο δρόμο του αγώνα».

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ οι Δημήτρης Στρατούλης και Γιάννης Δούκας, οι οποίοι δήλωσαν στους παριστάμενους δημοσιογράφους:

«Η κυβέρνηση πρέπει με πολιτική απόφαση, χωρίς να ταλαιπωρεί και να βασανίζει τους συνταξιούχους στα δικαστήρια, να τους επιστρέψει όλα τα παρακρατηθέντα από τις συντάξεις τους, λόγω των αντικοινωνικών και αντισυνταγματικών μνημονιακών μειώσεών τους.

Πρέπει επιτέλους να μπει ένα οριστικό τέλος στις μειώσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφ’ άπαξ παροχών και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους και ν’ αρχίσει η αποκατάσταση των μειωμένων μέχρι και 50% συντάξεων τα χρόνια των μνημονίων, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι συνταξιούχοι ένα μόνο δρόμο έχουν για να δικαιωθούν, τη συνέχιση των ενωτικών και μαζικών αγώνων τους για την υπεράσπισή και αναβάθμιση των συντάξεων τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας