Μαζί με Άγκυρα το DEB στη Θράκη-Εξαγγέλλει κάθοδο στις εθνικές εκλογές

631
Μαζί με Άγκυρα το DEB στη Θράκη

Εντός κι εκτός Θράκης, η Τουρκία αποπειράται να εργαλειοποιήσει τα μειονότητα και να δυναμιτίσει το κλίμα στην περιοχή. Σε μερικά μόλις εικοσιτετράωρα, σχεδόν συγχρονισμένα, σε εθνικιστικές δηλώσεις προέβησαν η πρόεδρος του DEB Τσιγδέμ Ασάφολου κι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Επίθεση στον «ελληνικό» Τύπο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση του κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) παρέθεσε συνέντευξη Τύπου η κα Ασάφογλου, πλην όμως μόνο σε τουρκόφωνα ΜΜΕ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον «ελληνικό» Τύπο, λέγοντας: «Ο εθνικός και τοπικός ελληνικός Τύπος προσπαθεί να μας παρουσιάσει παράνομους. Κάθε φορά που λέμε: Είμαστε Τούρκοι, συναντάμε συνθήματα: “Αν είσαι Τούρκος, πήγαινε στην Τουρκία”».

Τα φάουλ της προέδρου μέχρι στιγμής είναι τουλάχιστον τρία: Πρώτον, διαχωρίζει τον Τύπο σε «ελληνικό» (άρα και μη ελληνικό), ενώ η μοναδική διαφορά έγκειται στη γλώσσα κι όχι στην ελληνικότητα ή μη. Δεύτερον, κατηγορεί τον ελληνόφωνο Τύπο πως τη «διώχνει» από τη χώρα, ενώ κάτι τέτοιο αποτελεί ψεύδος. Τρίτον, πράττει τα παραπάνω σε μία συνέντευξη Τύπου μπροστά μόνο σε αρεστούς της δημοσιογράφους.

Ως προς την τριακονταετία του κόμματος, χαρακτήρισε «ήρωα» τον Αχμέτ Σαδίκ, ενώ εξήρε τη συμβολή του προκατόχου της Μουσταφά Αλή Τσαβούς στη διεθνοποίηση αιτημάτων του κόμματος.

Εξαγγελία καθόδου στις εθνικές εκλογές

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου προανήγγειλε κάθοδο του DEB στις εθνικές εκλογές (μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί μόνο στις κάλπες των ευρωεκλογών). Δεν έκρυψε όμως πως οι ελάχιστοι ψηφοφόροι του κόμματος πανελλαδικά, αποτρέπουν την είσοδο στη Βουλή. Χαρακτήρισε το πλαφόν που έχουν όλα τα κόμματα (3%) για να εκλέξουν βουλευτές «εμπόδιο», ενώ προανήγγειλε «συνεργασίες» για κοινή κάθοδο στην κάλπη με άλλα κόμμα που έχουν κοινή στοχοθεσία, χωρίς όμως να τα ονοματίσει.

Επίσης, απέφυγε να εξηγήσει πως ένα κόμμα του 0,7% στις ευρωοεκλογές θα φτάσει το 3% στις εθνικές εκλογές, στις οποίες ούτως ή άλλως πρωτοκλασσάτα στελέχη της μειονότητας στελεχώνουν ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Επίσης, παρατηρείται μείωση δυναμικής του κόμματος στη Ροδόπη. Στις ευρωοεκλογές του 2014 στο νομό συγκέντρωσε 42% (26.102 ψήφοι), ενώ το 2019 38% (23.063). Στην Ξάνθη το 2014 25,91%, (15.391), ενώ το 2019 25,25% (15.095). Πανελλαδικά, το 2014 0,75% (42.792 ψήφοι), ενώ το 2019 0,71% (40.211 ψήφοι).

«Συγγενές» με το DEB κόμμα θεωρείται το Ουράνιο Τόξο με δυναμική κυρίως στη Μακεδονία. Στις ευρωεκλογές του 2019 συγκέντρωσε μόλις 0,11% (6.364 ψήφους) με τις περισσότερες από την ΠΕ Φλώρινας.

Ακάρ: «Τουρκική Μειονότητα» σε Θράκη… Ρόδο και Κω

Την ίδια ώρα, αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εκτόξευσε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. «Η Ελλάδα αν και είναι μέλος της ΕΕ αγνοεί τις αξίες της Ευρώπης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει την καταπιεστική πολιτική εναντίον της “τουρκικής μειονότητας” που ζει στη Δυτική Θράκη, στη Ρόδο και στην Κω», υποστήριξε χαρακτηρίζοντας «τουρκική» τη μειονότητα κι ισχυριζόμενος πως μέρος αυτής είναι ακόμη κι οι τουρκόφωνοι Έλληνες Ρόδου και Κω.

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του, κατηγόρησε τη χώρα μας για «στήριξη» τρομοκρατών: «ένα άλλο πρόβλημα που έχουμε με την Ελλάδα είναι η στήριξη που δίνει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλοι γνωρίζουν πως η Ελλάδα στήριξε και εκπαίδευσε στο Λαύριο τα μέλη του PKK και το DHKP-C και τώρα φιλοξενεί τα μέλη της FETO». Ζήτημα για το οποίο κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα πρόσφατα με δηλώσεις του κι ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου. Τέλος, ο Ακάρ χαρακτήρισε «κενό όνειρο» της Ελλάδας, το δικαίωμα της χώρας που πηγάζει από το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, που παραμένει casus belli για την Τουρκία.

Ερντογάν, Τατάρ και… Χαμπίμπογλου

Ο αστερισμός των τουρκικών προκλήσεων δεν σταματά όμως εδώ. Κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί «μαξιμαλιστικών πολιτικών» εκτόξευσε Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και κάνοντας λόγο για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

Από την άλλη, ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο Ερσίν Τατάρ, μιλώντας σε εκδήλωση πανεπιστημίου στη Σμύρνη, υποστήριξε πως το νησί πρέπει να μεταβιβαστεί… στην Τουρκία, ενώ δεν αποδέχθηκε ουδεμία συζήτηση για ομοσπονδιακό κράτος.

Επιστρέφοντας στα της Θράκης, στο παιχνίδι των εντυπώσεων προσπάθησε να ανεβάσει τις μετοχές του ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, επιτιθέμενος κατά του Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο κατηγόρησε πως «δεν εγκαταλείπει τον ισχυρισμό του ότι τα προβλήματα στη Δυτική Θράκη προκύπτουν από τον Τουρκικό εθνικισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας