Μαδούρο: Οι εκλογές ήταν ''διαφανείς''

1579
ρωσία

Την έναρξη έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες περί νοθείας στις αμφιλεγόμενες εκλογές της περασμένης Κυριακής στη Βενεζουέλα για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης ανακοίνωσε χθες βράδυ η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα.
 

Απορρίπτει τις κατηγορίες ο Μαδούρο

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες για χειραγώγηση των εκλογών υποστηρίζοντας ότι κάνοντας λόγο για «αντίδραση του διεθνούς εχθρού» και υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η ψηφοφορία υπήρξε «διαφανής».
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος κατηγόρησε την αρμόδια εταιρεία ότι υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ να θέσουν υπό αμφισβήτηση το Σώμα, που θα εδραιώσει ένα ακόμα πιο σθεναρό σοσιαλιστικό κράτος.
Στην πρώτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Συνέλευσης χθες βράδυ, ο Μαδούρο όχι μόνο επέμεινε στην επίσημη καταμέτρηση των 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, δηλαδή το 41,5% των εγγεγραμμένων, αλλά ισχυρίστηκε ότι επιπλέον 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν ψηφίσει αν δεν είχαν αποκλειστεί από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Ωστόσο, χθες ο επικεφαλής της εταιρείας πληροφορικής Smartmatic, που παρέχει συσκευές και λογισμικό ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στη Βενεζουέλα από το 2004, καταλόγισε στην κυβέρνηση «μαζική χειραγώγηση» των στοιχείων συμμετοχής.
 

Νέα αναβολή της εναρκτήριας συνεδρίασης

Ακόμη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης εν μέσω των χειροκροτημάτων των 545 άτομα που εκλέχθηκαν.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί», δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο.
Το σώμα είναι εξουσιοδοτημένο να ξαναγράψει το σύνταγμα της Βενεζουέλας και ο Μαδούρο δεσμεύεται ότι θα το χρησιμοποιήσει για να στερεώσει το σοσιαλιστικό σύστημα.
Μέσα στο κλίμα κρίσης ο Μαδούρο ανακοίνωσε χθες τον διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών Χόρχε Αρεάθα, πρώην υπουργού Ορυχείων που αντικαθιστά την Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία εξελέγη μέλος της Συνέλευσης.

Διαδήλωση ενάντια στη «Συντακτική Απάτη»

Η αντιπολίτευση, η οποία μποϊκόταρε τις εκλογές, ανέβαλε για σήμερα τη μεγάλη διαδήλωση που οργανώνει, ώστε να εμποδίσει και ει δυνατόν να ακυρώσει τη συγκρότηση της Συνέλευσης, την οποία αποκαλεί «Συντακτική Απάτη».
Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται εν μέσω νέου γύρου σφοδρών επικρίσεων και απειλών για πρόσθετες τιμωρητικές κυρώσεις από το μέρος της διεθνούς κοινότητας, μετά τη σύλληψη των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λέντεσμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι αρνείται να αναγνωρίσει την Συντακτική Συνέλευση, που «επιδείνωσε σημαντικά την κρίση στη Βενεζουέλα», όπως δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Στο μεταξύ παραμένει η υψηλά η ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτειών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας