Μία βροχή μας σώζει! Σοβαρή αναζωπύρωση στην Πλατάνα–απειλείται η Άτταλη

1160
αναζωπύρωση

Δύσκολες μάχες με την φωτιά, που ξεφεύγει συνεχώς και ανεξέλεγκτα από αυτούς που σχεδιάζουν την κατάσβεση, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κατά τα άλλα αναμενόμενες, συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις που τώρα σημειώνονται στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα. Πλέον απειλείται και τέταρτο χωριό, η Άτταλη. Νέα επιχείρηση εκκένωσης. Κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καθόλου καλά στο σχεδιασμό όλων εκείνων που διευθύνουν πολιτικά και επιχειρησιακά το σβήσιμο της φωτιάς.

Δύσκολες μάχες με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις που σημειώνονται στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα. Πλέον απειλείται και τέταρτο χωριό, η Άτταλη. Νέα επιχείρηση εκκένωσης.

Συγκεκριμένα οι αναζωπυρώσεις πίσω από το χωριό Πλατάνα είναι έντονη από τις 15:00 και μετά και πλέον η φωτιά απειλεί δασική έκταση και το χωριό Άτταλη. Οι πληροφορίες του One Channel αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών.

«Το συγκεκριμένο μέτωπο είναι μεγάλο και επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεσσαπίων Παναγιώτης Ματράκας.

Παράλληλα, αναζωπυρώσεις σημειώνονται και στη Μακρυμάλλη, όπου επίσης η Πυροσβεστική δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να κατασβέσει τις φωτιές. Ωστόσο, φλόγες ξεπηδούν ξαφνικά ακόμη κι ανάμεσα στα σπίτια. Εναέρια μέσα επιχειρούν συνεχώς, στην προσπάθεια να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις για να σωθούν οι περιουσίες.

Από τις εικόνες που μεταδίδει το One Channel φαίνεται το έργο των εναέριων μέσων, τα οποία επιχειρούν συνεχώς ρίψεις, καθώς μέλημα όλων είναι να καταφέρουν να κατασβέσουν τις εστίες πριν τη δύση του ηλίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Καρακάντζας δήλωσε στο One Channel ότι η προετοιμασία για την εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εξέλιξη του φαινομένου.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πλησιάζει το σούρουπο και πλέον τα εναέρια μέσα δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των χωριών και της ευρύτερης περιοχής να περάσουν ακόμη ένα βράδυ αγωνίας. Χθες, Τρίτη, τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούσαν μέχρι τις 21:30.

Σύμφωνα, με τον υπαρχηγό της πυροσβεστικής, οι αναζωπυρώσεις οφείλονται καθαρά σε μια πευκοβελόνα. Σε κάθε εστία αναζωπύρωσης επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Σε αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε για να περιοριστεί το μένος της φωτιάς, οι πυροσβέστες κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ένα ποιμνιοστάσιο, το οποίο τελικά σώθηκε από τις φλόγες. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η ένωση εστιών αναζωπυρώσεων και εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Εικόνα καταστροφής

Η εικόνα που αντικρίζουν οι κάτοικοι των οικισμών της περιοχή είναι τραγική. Θλίψη προκαλεί, δε, το γεγονός ότι καταστρέφεται μέρος του υπέροχου δάσους Natura.

Μιλώντας στο One Channel ο νυν πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Ψαχνών και Μακρυμαλλίου, Δημήτρης Γιαννούτσος, έκανε λόγο για «πλήρη καταστροφή στο δάσος», σημειώνοντας πως αυτό που συνέβη είναι λυπηρό για όλη την περιοχή. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της ζημιάς» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να έχει σωθεί κομμάτι του δάσους.

Οδοιπορικό στην περιοχή που κατέκαψε η πύρινη λαίλαπα πραγματοποίησε το One Channel.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας