Μέτωπο Μόσχας-Πεκίνου για τη Β. Κορέα: Στοπ στο πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και στις ασκήσεις των ΗΠΑ

1883
Β. Κορέα

Η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να παγώσει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα της, ενώ οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα πρέπει να απέχουν από την διεξαγωγή πολεμικών αγώνων στην περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η δήλωση του Ρώσου ηγέτη έγινε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τσινπίνγκ και έρχεται μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας αλλά και τις πιέσεις που ασκεί κυρίως προς το Πεκίνο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Φαίνεται ότι διαμορφώνεται ένα μέτωπο Μόσχας – Πεκίνου απέναντι σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι Ρωσία και Κίνα τόνισαν τη σημασία να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Βόρειας Κορέας για την ασφάλειά της, θεωρώντας αυτές “δικαιολογημένες“.
Οι δύο πλευρές τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Βόρειας Κορέας“, αναφέρει κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας. “Άλλες χώρες θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας μια ειρηνική διάθεση και αμοιβαία εμπιστοσύνη“. Και τονίζουν: “Πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα χρήσης στρατιωτικών μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων της Κορεατικής Χερσονήσου. Καταδικάζοντας τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές πυραύλων της Πιονγιάνγκ που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Μόσχα και το Πεκίνο προέτρεψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων της THAAD στη Νότια Κορέα”.
Οι πλευρές συμφωνούν ότι η ανάπτυξη των αντιπυραυλικών συστημάτων THAAD στη βορειοανατολική Ασία βλάπτει σοβαρά τα στρατηγικά συμφέροντα ασφάλειας των περιφερειακών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, και δεν συμβάλλουν στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, καθώς και στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή“, αναφέρει η δήλωση.
Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην ανάπτυξη των εν λόγω συστημάτων και καλούν τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν αμέσως και να ακυρώσουν τη διαδικασία της ανάπτυξής τους“.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας