Μάστιγα η εμφάνιση φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος -Χωρίς μεροκάματο οι ψαράδες

967
θρακικό

Ελλείψεις, αλλά και άνοδο στις τιμές αλιευμάτων για τον καταναλωτή, σηματοδοτεί η επανεμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος.

Οι αλιείς μιλούν για ένα φαινόμενο που τα τελευταία 10-15 χρόνια τους κοστίζει πολύ ακριβά, αφού αναγκάζονται σε παύση της δραστηριότητάς τους για μήνες.

«Είναι ένα φαινόμενο που συνήθως εμφανίζεται στη θάλασσα έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις, όπως αυτές που σημειώθηκαν φέτος, αλλά και τον Ιούλιο. Ενώ δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, ωστόσο δημιουργεί προβλήματα κυρίως στους αλιείς και, όπως είναι αναμενόμενο, έχει και παρενέργειες στην αγορά», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος στο τμήμα εποπτεία αλιείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Θανάσης Πεχλιβάνης.
Δυστυχώς, όπως σημείωσε ο κ. Πεχλιβάνης, η ύπαρξη του φυτοπλαγκτόν είναι φυσικό φαινόμενο και δεν είναι εφικτή η καταπολέμησή του με τεχνικά μέσα. Η ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατή και το μόνο που μένει είναι η υπομονή. Τόνισε δε ότι το φαινόμενο εντοπίζεται από τη Μαρώνεια μέχρι και τη Θάσο, ενώ φτάνει και στη Λήμνο.

Το φυτοπλαγκτόν, όπως είπε, είναι ο πρώτος κρίκος της τροφικής αλυσίδας της θάλασσας, που εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου και τις υψηλές θερμοκρασίες στο νερό, ενώ βασική προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι να υπάρχουν τα θρεπτικά συστατικά, που είναι το αμμωνιακό άζωτο, ο φώσφορος, πυριτικά και άλλα ανόργανα συστατικά, τα οποία υπάρχουν στα νερά. Συνήθως δε, σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβάνη, διαρκεί από δύο εβδομάδες μέχρι και έναν μήνα.

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, έχουν οι αλιείς σχετικά με τη διάρκεια του φαινομένου, αφού, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήδη έκανε φέτος την εμφάνισή του αρχές Ιουλίου, πριν από 20 ημέρες παύσαμε τη δραστηριότητά μας και η εμπειρία των τελευταίων χρόνων μας υποδεικνύει ότι δεν θα ρίξουμε δίχτυα για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες».

Ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων στα Άβδηρα, Κωνσταντίνος Τσολάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μέση οικονομική απώλεια για τους 300 και πλέον επαγγελματίες ψαράδες των περιοχών Φαναρίου, Πόρτου Λάγους και Αβδήρων στη Θράκη, που έπαψαν τη δραστηριότητά τους τις τελευταίες 20 ημέρες, υπολογίζεται σε 60.000 ευρώ ημερησίως.

«Μέχρι και πριν από μερικές ημέρες, επιχειρούσαμε στη θάλασσα. Ρίχναμε τα δίχτυα και στις δύο οργιές μπούκωναν. Αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε και την προσπάθεια, για να μην μας χαλάσουν και τα δίχτυα. Και αυτά κοστίζουν», σημείωσε ο κ. Τσολάκης.

«Κάθε ψαράς, ημερησίως, αλιεύει κατά μέσο όρο 10-15 κιλά, με το μέσο ημερήσιο εισόδημά του να υπολογίζεται στα 200 ευρώ. Αν κάνετε τις πράξεις θα διαπιστώσετε ότι η οικονομική μας ζημιά είναι τεράστια», επισήμανε ο κ. Τσολάκης, προσθέτοντας πως «την άνοιξη του 2013, που ήταν ο καιρός της σουπιάς, πάλι τα ίδια είχαμε και το κράτος όχι μόνο δεν μας αποζημίωσε, αλλά ούτε και ενδιαφέρθηκε για την τύχη μας».

Ο κ. Τσολάκης ανέφερε ακόμα πως «οι αυξημένες τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές δεν είναι επειδή οι ψαράδες πουλάμε ακριβότερα, αλλά επειδή αυτοί που καταφέρνουν να βρουν γαρίδες, μπαρμπούνια ή και γαύρο και σαρδέλα είναι πλέον πολύ λιγότεροι και έτσι για να τα απολαύσει κάποιος πληρώνει περισσότερα. Είναι ο νόμος της αγοράς. Προσφορά και ζήτηση».

Παχύρρευστο καταστρέφει τα δίχτυα

«Είναι πολύ παχύρρευστο το φυτοπλαγκτόν. Μόλις βάζεις τα δίχτυα σου μέσα, σε δύο ώρες το πολύ γίνεται σαν τοίχος. Πιάνει όλη τη λάσπη πάνω του και δεν μπορείς να ψαρέψεις τίποτα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαναρίου Ροδόπης, Νίκος Σταυρακάκης, ψαράς στο επάγγελμα.

«Μεροκάματο δεν έχει και είμαστε μέσα στην ταλαιπωρία. Φυσικά φαινόμενα λένε. Εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Φέτος, όμως, είναι πολύ πιο παχύ από ό,τι άλλες φορές. Χάνεται μια-δυο μέρες, μετά εμφανίζεται πάλι. Ούτε ψάρια, ούτε μεροκάματο για όλους τους αλιείς της περιοχής, στο Φανάρι, στο Πόρτο Λάγος, στον Ίμερο, στα Άβδηρα, παντού υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «κουβέντα για αποζημίωση καμία. Δυστυχώς, εμείς οι ψαράδες, είμαστε αφημένοι στην τύχη του Θεού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών, Θεόδωρου Παρίσση (επίσης ψαράς). «Είναι φυσικό φαινόμενο, μας λένε. Εμφανίζεται τα τελευταία 10-15 χρόνια και δεν μπορεί να παρέμβει ο άνθρωπος για να το καταπολεμήσει. Καταστραφήκαμε. Πρέπει να περιμένουμε τρεις με τέσσερις μήνες να καθαρίσει το Θρακικό πέλαγος. Καταλαβαίνετε την καταστροφή μας», τόνισε ο κ. Παρίσσης.

«Πριν από την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν, στο Θρακικό πέλαγος η τιμή για το οκτάκιλο γαύρο και σαρδέλα κυμαινόταν στα 10-15 ευρώ, ενώ σήμερα, όποιος βρει, θα πρέπει να πληρώσει 70-80 ευρώ». Κατά τον ίδιο, η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό πέλαγος πλήττει σε ποσοστό 60-70% τόσο την παράκτια, όσο και τη μέση αλιεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας