«Λουκέτο» στη Pipelife Ελλάς(Θήβα)-Δεκάδες οικογένειες στον δρόμο-Συνεχίζεται η παραγωγική παρακμή

848
Δεκάδες οικογένειες στον δρόμο

Τη συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς σωληνώσεων στο ένα τέταρτο των προ δεκαετίας μεγεθών, σε συνδυασμό με τις έντονες διακυμάνσεις της οικονομίας των τελευταίων ετών αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα συστήματα σωληνώσεων σε δημόσια έργα, που διαφέρουν σημαντικά από των περισσότερων υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, επικαλείται η αυστριακή Wienerberger Group ως τις αιτίες για την απόφασή της να κλείσει την παραγωγική μονάδα της ελληνικής θυγατρικής της, Pipelife Ελλάς, στη Θήβα.

Αυτό σημειώνει μιλώντας στην «Καθημερινή» η Claudia Hajdinyak, επικεφαλής εταιρικών σχέσεων του ομίλου Wienerberger, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των 70 και πλέον εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι από τις 31 Μαρτίου, οπότε και κατεβάζει ρολά το εργοστάσιο στη Βοιωτία, η κ. Hajdinyak ισχυρίζεται πως έχει προβλεφθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποζημίωσης και υποστήριξης καριέρας, ώστε να βοηθήσει όλους τους εργαζομένους να περάσουν στην επόμενη μέρα με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Η Pipelife Ελλάς είναι μέλος του ομίλου Pipelife που έχει παρουσία σε 27 χώρες και με τη σειρά του αποτελεί θυγατρική του ομίλου Wienerberger που ειδικεύεται σε οικοδομικά και άλλα υλικά.

Το εργοστάσιο στη Θήβα παράγει από το 1992 συστήματα σωληνώσεων από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και PVC για εφαρμογές σε οικοδομικά και τεχνικά, δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά και για τη γεωργία και τη βιομηχανία.

Με βάση τον ισολογισμό του 2019, οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ζημίες της τάξεως των 350.000. Οι σωρευμένες από τα προηγούμενα χρόνια ζημίες φτάνουν όμως τα 20 εκατ., την ώρα που τα ίδια κεφάλαιά της είναι της τάξεως των 25 εκατ.

Παράλληλα εμφανίζει υποχρεώσεις της τάξεως των 5,7 εκατομμυρίων, τα 2 εκατ. εκ των οποίων αποτελούν δανεισμό από τη μητρική, η οποία και αποφάσισε να κατεβάσει τους διακόπτες του εργοστασίου στη Θήβα.

Η εξέλιξη προκαλεί πάντως σχετική έκπληξη, καθώς ο ισολογισμός της Wienerberger αναφέρει ότι κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 οι δραστηριότητες του ομίλου και ειδικότερα η κερδοφορία του ενισχύθηκαν από την αυξημένη απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, εκ του οποίου συνάγεται πως προφανώς επωφελήθηκαν οι πωλήσεις προϊόντων της.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως τα επίπεδα πωλήσεων που πραγματοποιεί στην Ελλάδα δεν δικαιολογούν εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα, καθώς μπορούν να καλυφθούν από τις εγκαταστάσεις του πολυεθνικού ομίλου στη Βουλγαρία και στην Τουρκία.

Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον ο όμιλος σκοπεύει να πουλήσει τη μονάδα στη Θήβα ως συνεχιζόμενη δραστηριότητα σε τρίτο επενδυτή ή αν πρόκειται να ρευστοποιήσει το ενεργητικό της στο πλαίσιο του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, η πολυεθνική δεν απάντησε έως αργά χθες το απόγευμα.

Για ένα βαρύ πλήγμα στη βιομηχανία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

Την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της χώρας, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, εκφράζει το τμήμα Βιομηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το αιφνιδιαστικό λουκέτο του εργοστασίου της Pipelife Ελλάς Α.Ε στη Θήβα.

Σε κοινή δήλωση τους, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Γιώτα Πούλου και Γιάννης Σαρακιώτης αναφέρουν

«Η Στερεά Ελλάδα και η Βοιωτία υφίστανται άλλο ένα βαρύ πλήγμα στον τομέα της βιομηχανίας. Μετά τη μεθοδευμένη απαξίωση εμβληματικών βιομηχανιών της περιοχής όπως αυτή της ΛΑΡΚΟ, σειρά πήραν η ΠΙΤΣΟΣ που αντί να επεκταθεί σταδιακά μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, η Schneider Electric στα Οινόφυτα που έκλεισε και σήμερα η βιομηχανία της Pipelife στη Θήβα.

Μετά από 25 περίπου χρόνια συνεχούς λειτουργίας και μετά από πολλές θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων, η εταιρεία φέρεται με τον πιο ανάλγητο τρόπο σε αυτούς, και πετά 70 περίπου οικογένειες στο δρόμο.

Μάλιστα αυτό γίνεται, εν μέσω της κορύφωσης της πανδημικής κρίσης, και εν μέσω της αβεβαιότητας που έχουν προκαλέσει οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της.

Παθητικός δέκτης και απλός παρατηρητής της συμπεριφοράς αυτής είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί ημερών της οποίας έχει ισοπεδωθεί κάθε εργασιακό κεκτημένο και έχει χαθεί κάθε έννοια προστασίας της εργασίας.

Επιπλέον, αντί για παραγωγικές επενδύσεις που υποσχόταν, παρατηρούμε μία εκτεταμένη αποβιομηχάνιση που σε συνδυασμό με την ισοπέδωση όλων των εργασιακών κεκτημένων δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους.

Επειδή, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν έχουν την πολυτέλεια να καταλάβουν κάποια θέση μετακλητού υπαλλήλου στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ζητούν μόνο να διατηρήσουν το δικαίωμα τους στην εργασία, καλούμε την Κυβέρνηση και συγκεκριμένα τους αρμόδιους Υπουργούς να ενσκήψουν στο πρόβλημα τους δίνοντας άμεσα λύση.

Οφείλουν μέχρι το τέλος του μήνα, να δείξουν έστω και την ύστατη στιγμή ένα ψήγμα ανθρωπιάς, έγνοιας και ενσυναίσθησης

Κλιμάκιο του ΚΙΝ.ΑΛ στο εργοστάσιο

Το εργοστάσιο της Pipelife Hellas Α.Ε. στη Θήβα, στο οποίο και πραγματοποιήθηκε 48ωρη απεργία, επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, με τους Τομεάρχη Εργασίας και βουλευτή Γιώργο Μουλκιώτη, τον Γραμματέα της Ν.Ε Γιώργο Σκλάβο, και τον υπεύθυνο Συνδικαλιστικού της Ν.Ε Χρήστο Καραλή.

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από το Σωματείο των Εργαζομένων αναφορικά με τις προθέσεις της εταιρίας για ομαδικές απολύσεις, εν μέσω covid, καθώς και τις σχετικές ενέργειες που έχουν γίνει για να αποτραπεί η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

“Είναι ξεκάθαρη  η πλήρης κυβερνητική ανυπαρξία και αδιαφορία, για το κλείσιμο του Εργοστασίου. Προφανώς στην Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της λειτουργίας μιας Βιομηχανικής μονάδας η οποία προσέφερε εργασία σε περίπου 90 οικογένειες άμεσων εργαζομένων και σε εκατοντάδες συνεργάτες,  ούτε για την εξελισσόμενη αποβιομηχάνιση της περιοχής” τόνισαν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα έκαναν λόγο για “παντελή αδιαφορία και κραυγαλέα απουσία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”.

Επίσης κάλεσαν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να δοθεί τέλος στην αγωνία των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Εργοστασίου, για να μην προστεθεί ένα ακόμα λουκέτο στην ήδη δοκιμαζόμενη περιοχή της Θήβας με άμεσες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας