Ανευθυνότητα! Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτικές κλινικές, Περιστέρι-Ελληνικό. 2 νεκροί

1420
ποινική

Συναγερμός έχει σημάνει, καθώς περίπου 30 κρούσματα κοροναϊού ιχνηλατήθηκαν στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, αφού ένας ασθενής βρέθηκε θετικός στον ιό. Στα κρούσματα περιλαμβάνονται πολλοί αιμοκαθαρόμενοι, αλλά και υγειονομικοί υπάλληλοι και άλλοι ασθενείς.

Στην κλινική μετέβησαν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Αρχικά, στην κλινική βρέθηκε ένας ασθενής θετικός στον κοροναϊό. Η ιχνηλάτηση έδειξε ότι τόσο ασθενείς όσο και εργαζόμενοι υγειονομικοί έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής την επισκεπτόταν συχνά προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, όμως την τελευταία φορά διαπιστώθηκε πως είχε πυρετό, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για τουλάχιστον δύο μέρες σε θάλαμο του νοσοκομείου. Η κατάσταση ανησύχησε το περιβάλλον του ασθενούς και αποφασίστηκε η μεταφορά του σε νοσοκομείο αναφοράς. Εκεί οι γιατροί του πήραν το απαραίτητο δείγμα ώστε να πραγματοποιήσουν το τεστ του κορονοϊού, το οποίο έδειξε πως ήταν θετικός. Κατόπιν αυτού ενημερώθηκε η κλινική και άρχισε η ιχνηλάτηση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μόσιο, διευθυντή της Παθολογικής της Κλινικής Ταξιάρχαι, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Live» του Mega, έγιναν όλες οι εξετάσεις και τον πλήρη έλεγχο έχει ο Σωτήρης Τσιόδρας καθώς μετέβη εκεί με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Όπως ανέφερε και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε να πάρουν μέτρα.

Σημειώνεται πως τόσο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επίσημη ενημέρωση, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με τις εξελίξεις, χρεώνοντας την εμφάνιση κρουσμάτων στην αμέλεια των υπεύθυνων της κλινικής. Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως «οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά» και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να τηρούν κάθε πρωτόκολλο.

Μετά τις σχετικές αναφορές ανακοινώθηκε πως ο εισαγγελέας  πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των υπευθύνων. Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Κατά την ειδική αναφορά του στις δομές υγείας, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε πως «η κατάσταση παραμένει καλή, αλλά γρήγορα μπορεί να ξεφύγει», όπως φαίνεται και από τις τελευταίες τοπικές περιπτώσεις νέων κρουσμάτων. «Τυχόν χαλάρωση, θα είναι βήμα πίσω. Πρέπει να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τη διασπορά του ιού. Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε».

Κρούσματα κοροναϊού και στην κλινική Κασταλία

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές, καθώς και σε δεύτερη δομή υγείας επιβεβαιώθηκαν κρούσματα κοροναϊού. Μετά την ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 28 κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό, η κλινική Κασταλία στο Ελληνικό είναι η δεύτερη δομή υγείας με κρούσματα.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη δομή σημειώθηκε και ένας θάνατος όπως επιβεβαίωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην μονάδα υγείας του Ελληνικού, σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού, ενώ από εκεί προέκυψε και ένας από τους 4 νεκρούς από τον ιό, οι οποίοι και ανακοινώθηκαν σήμερα.

Κατόπιν αυτού ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

Δεικτικός ήταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι ο κορονοϊός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται εύκολα και κυρίως σε υγειονομικές μονάδες και επισήμανε ότι απρόσεκτες συμπεριφορές οδηγούν σε αναζωπυρώσεις, αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε, τόνισε ο ίδιος. Σε δύο περιπτώσεις δεν υπήρχε επαγρύπνηση από υγειονομικούς, σημείωσε. Απρόσεκτη συμπεριφορά από λίγους κοστίζει σε όλους, υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι θα αναζητηθούν ευθύνες, καθώς ελέγχεται αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς όπως όλα δείχνουν η διασπορά του κοροναϊού ήταν μεγάλη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας