Λοιμωξιολόγος: “Το εμβόλιο γρίπης φέτος δεν ήταν καλό”. 38 οι νεκροί

1266
εμβόλιο

Αυξημένη παραμένει η δραστηριότητα που παρουσιάζει η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με τους θανάτους από τις επιπλοκές του ιού να ανέρχονται σε 38.

Στην αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης αναφέρθηκε η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Ελένη Μαλτέζου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6, ανέφερε ότι φέτος η δραστηριότητα είναι αυξημένη, κάτι που απέδωσε στο ότι η γρίπη «δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο».

Επεσήμανε, δε, πως «φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό, για να το πω απλά. Δεν έχει πιάσει όσο θα έπρεπε τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούν».Όπως εξήγησε, αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί «δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει» ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φετινό εμβόλιο δεν πιάνει τόσο καλά τους ιούς που κυκλοφορούν.

«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.

Για πόσο θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της η γρίπη

Πάντως, συνέστησε οι ομάδες κινδύνου να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς προφυλάσσει από τος μισούς θανάτους.

Σύμφωνα με την κ. Μαλτέζου, η γρίπη θα συνεχίσει τη δραστηριότητά της για τουλάχιστον 1,5 μήνα ή και λίγο παραπάνω, έως τα τέλη Μαρτίου.

https://soundcloud.com/info-info-267039242/20200207a

Η ίδια παρατήρησε ακόμη ότι τα παιδιά συνήθως μεταφέρουν τη γρίπη στο σπίτι και ακολούθως ο ιός μεταδίδεται στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Στους 38 οι νεκροί

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίοι αποδίδονται σε επιπλοκές της γρίπης, βάσει στοιχείων του ΕΟΔΥ.

Κατά τα ίδια στοιχεία, την εβδομάδα από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι. Πρόκειται για την εβδομάδα κατά την οποία καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης τη φετινή χρονιά.

Από την αρχή του χειμώνα έως τις 2 Φεβρουαρίου, είχαν νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας 136 άνθρωποι, εκ των οποίων 32 αποτελούν νέα κρούσματα, ενώ συνολικά, τον φετινό χειμώνα έχουν καταγραφεί 151 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.

Από αυτά, τα 136 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ., ενώ από το σύνολο των ασθενών αυτών, 55 (ή ποσοστό 36,4%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, με τον ΕΟΔΥ να υπογραμμίζει πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης.

Νεκρός 29χρονος στη Λάρισα

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη απεβίωσε 29χρονος στη Λάρισα, ο οποίος μετέβη στο νοσοκομείο εμφανίζοντας συμπτώματα γρίπης.

Ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά την εισαγωγή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το onlarissa.gr, ενώ τα ακριβή αίτια θανάτου του – και αν αυτός οφείλεται σε επιπλοκές της γρίπης – θα προσδιοριστούν μετά από νεκροψία – νεκροτομή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας