Λιθουανία: Απαγόρευση σε Ρώσους διπλωμάτες στη δίκη για τα γεγονότα του’91

1027
λιθουανία

Ρώσοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου πρέσβη στη Λιθουανία, δεν επετράπη να παρευρεθούν στις ακροαματικές διαδικασίες σχετικά με τις αναταραχές του 1991 στο Βίλνιους.

Εκτός της ακρόασης για την υπόθεση των αναταραχών του 1991 στο Βίλνιους βρέθηκαν Ρώσοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου πρέσβη στη Λιθουανία Αλεξάντερ Ουντάλτσοφ

Από το 2016, δικαστήριο στη Λιθουανία διεξάγει ακροάσεις για τα αποκαλούμενα γεγονότα του Ιανουαρίου που έλαβαν χώρα μεταξύ 11 και 13 Ιανουαρίου 1991, όταν σκοτώθηκαν πάνω από 12 πολίτες και πολλοί τραυματίστηκαν σε διαμαρτυρίες στο Βίλνιους.

Οι εισαγγελείς της Λιθουανίας ισχυρίζονται ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από σοβιετικά στρατεύματα, αλλά δεν παρείχαν κανένα στοιχείο.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο Ρώσοι υπήκοοι μεταξύ των κατηγορουμένων.

«Οι εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο κ. Ουντάλτσοφ θα παρευρισκόταν στην ακρόαση, αλλά του απαγορεύθηκε επίσης η είσοδος, λέγοντας ότι δεν υπήρχαν αρκετές κενές θέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αποστολής.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Ουντάλτσοφ δήλωσε πως το γεγονός ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στις ακροάσεις του δικαστηρίου ήταν «καταδικαστέο».

Ο πρέσβης επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να παρίστανται ενώπιον δικαστηρίου αν δικάζονται Ρώσοι υπήκοοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας