Λιβύη ώρα μηδέν: Έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου

876
χαφτάρ

Η κατάσταση στη Λιβύη θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνάντησης του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

Αίτημα για έκτακτη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου κατέθεσε η Αίγυπτος, το οποίο έγινε δεκτό.

Έτσι, αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα διεξαγάγει συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

Να σημειωθεί πως η έδρα της παναραβικής οργάνωσης βρίσκεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, το Κάιρο.

Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας αλλά και μνημόνιο για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο της Ελλάδας όσο και της Αιγύπτου.

Η συνάντηση θα γίνει σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της παναραβικής οργάνωσης.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της Λιβύης, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA).

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (…) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.

Σήμερα, ο Σίσι μιλώντας με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρθηκε στους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας