Λιβύη στα νύχια Τουρκίας-Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά επέστρεψε στα καθήκοντά του

699
Λιβύη στα νύχια Τουρκίας

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά προήδρευσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας την επίσημη επιστροφή του στο αξίωμά του, αφού είχε πάρει “άδεια” από τα καθήκοντά του για να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, που τελικά αναβλήθηκαν.

Η πολιτική κατάσταση είναι “κρίσιμη” σχολίασε ο Ντμπεϊμπά, καθώς η Λιβύη δεν κατάφερε να οργανώσει προεδρικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από πέρσι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Λόγω των “αγεφύρωτων διαφορών”, κυρίως σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο των εκλογών, μια κοινοβουλευτική επιτροπή έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν αδύνατον να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρότεινε αμέσως μετά να μετατεθούν οι προεδρικές εκλογές για τις 24 Ιανουαρίου, όμως το κοινοβούλιο δεν έλαβε απόφαση, αφήνοντας το θέμα σε εκκρεμότητα.

Η μεταβατική κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη βγαίνει λαβωμένη από αυτές τις εξελίξεις, δεδομένου ότι θεωρητικά η θητεία της θα έληγε στις 24 Δεκεμβρίου. Το κοινοβούλιο, που εδρεύει στο Τομπρούκ, εξετάζει την πιθανότητα ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Ο Ντμπεϊμπά, που κατέβαινε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν και είχε δεσμευτεί να μην το κάνει όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, υπερασπίστηκε σήμερα το έργο της κυβέρνησής του. “Εργαστήκαμε για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας”, είπε, καλώντας τους υπουργούς του να εργαστούν τώρα “για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη το 2022”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας