Λευκορωσία: Λειτουργήσαμε με βάση τους διεθνείς κανόνες

437
Λειτουργήσαμε με βάση τους διεθνείς κανόνες
Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις, η Λευκορωσία ανέφερε ότι οι αρχές της χώρας κινήθηκαν με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, ενώ δηλώνει έτοιμη να δεχτεί εμπειρογνώμονες.
«Αυτό αναγνωρίζεται από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της αεροπορίας. Επιπλέον, είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την πλήρη διαφάνεια του θέματος, εάν είναι απαραίτητο, θα δεχτούμε ειδικούς και θα επιδείξουμε όλα τα υλικά προκειμένου να αποκλείσουμε κάθε αντίδραση» συνέχισε ο Γκλαζ.
Ο ίδιος χαρακτήρισε βιαστικές τις δηλώσεις από τη Δύση κατηγορώντας τη για πολιτικοποίηση καθώς και για έλλειψη κάθε επιθυμίας να διευθετήσει την κατάσταση με αντικειμενικό τρόπο, αλλά αμέσως αρχίζει να μιλά για κυρώσεις.
«Φυσικά, είναι κατανοητό και λυπηρό που οι επιβάτες αυτής της πτήσης αντιμετώπισαν ορισμένα προβλήματα. Ωστόσο, οι κανόνες ασφάλειας των αερομεταφορών αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα, παντού και για όλους» δήλωσε ο Γκλαζ.
Σημειώνεται ότι, το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κάνει λόγο για επιβολή κυρώσεων στους υπεύθυνους για την έκτακτη προσγείωση του αεροσκάφους και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς, ιδρυτή ενός καναλιού στο Telegram που έχει χαρακτηριστεί από τη Λευκορωσία «εξτρεμιστικό».

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι, το αεροσκάφος της Ryanair έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και ενώ εκτελούσε πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους ύστερα από ενημέρωση του πιλότου πως υπήρχε απειλή για βόμβα. Ωστόσο, στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.
Το αεροσκάφος κατά την αναγκαστική προσγείωση συνοδευόταν από μαχητικό αεροσκάφος και όλοι οι επιβαίνοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο πριν τελικώς οδηγηθεί σε κράτηση ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος καταζητούνταν.
Ο Προτασέβιτς, από τον Νοέμβριο, ήταν σε λίστα με καταζητούμενους διεθνώς από τις Αρχές της Λευκορωσίας, καθώς κατηγορείται ότι βοήθησε στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Μετά τη σύλληψη, το αεροπλάνο απογειώθηκε και πάλι για τον προορισμό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας