«Λειψανδρία» στον γερμανικό ιμπεριαλιστικό στρατό. Ψάχνει «συνεργάτες» σε χώρες της ΕΕ

1635
λειψανδρία
Φαίνεται πως οι ντόπιοι δεν αρκούν για να καλύψουν τις φιλόδοξες βλέψεις του γερμανικού κεφαλαίου.

Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες πάσχουν από λειψανδρία, φαίνεται όμως πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο γερμανικός στρατός. Παρά τις μεγαλόστομες κυβερνητικές διακηρύξεις για αύξηση του ενδιαφέροντος για κατάταξη (σε μια χώρα όπου η θητεία είναι εθελοντική εδώ και κάποια χρόνια), φαίνεται πως οι ντόπιοι δεν αρκούν για να καλύψουν τις φιλόδοξες βλέψεις του γερμανικού κεφαλαίου. Έτσι λοιπόν, ο γενικός επιθεωρητής του στρατού Έμπερχαρτ Τσορν δήλωσε πως είναι «μια δυνατότητα» η στρατολόγηση εθελοντών από χώρες της ΕΕ, ιδίως σε τομείς όπως οι στρατιωτικοί γιατροί και οι ειδικοί στο χώρο του ΙΤ.

Η παραδοχή αυτή έρχεται σε αρκετούς ως έκπληξη, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες η υπουργός άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καμάρωνε πως φέτος προσελκύστηκαν 2500 περισσότεροι επαγγελματίες οπλίτες από πέρυσι και 6500 παραπάνω από το 2016, όταν είχε σημειωθεί ιστορικό χαμηλό στις νέες κατατάξεις. Στόχος της υπουργού είναι ως το 2025 ο γερμανικός στρατός να διαθέτει 203.000 μέλη, μεταξύ των οποίων πολλούς ειδικούς στην ψηφιακή ασφάλεια.

Τα μέσα που επιστρατεύουν οι ένοπλες δυνάμεις είναι ποικίλα, με κύριο στόχο την παρουσίαση του στρατού ως «μοντέρνου εργοδότη», τα αποτελέσματα όμως πόρρω απέχουν από την αισιόδοξη κυβερνητική εικόνα. Πέρσι το Νοέμβρη για παράδειγμα, ο στρατός παραδέχτηκε πως η εθελοντική θητεία, που θεωρείται προθάλαμος επαγγελματικής ενασχόλησης με το στρατό, έξι χρόνια μετά την εισαγωγή της αποτυγχάνει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των νέων, ενώ 1 στους 4 εθελοντές διακόπτει τη θητεία του ήδη από τη δοκιμαστική φάση.

Στην αποστροφή των νέων Γερμανών συμβάλει και μια σειρά σεξουαλικών και πολιτικών σκανδάλων στο στράτευμα, όπως περιπτώσεις θανάτων και βιασμών, ναζιστικοί θύλακες και συνωμοσίες υψηλόβαθμων αξιωματικών. Από την άλλη, οι πρώτες διερευνητικές επαφές της γερμανικής κυβέρνησης με χώρες τις ΕΕ για το θέμα είναι επίσης πενιχρές, καθώς οι ηγεσίες του εμφανίζονται «διστακτικές». Ιδιαίτερα έντονες επιφυλάξεις εξέφρασε η Βουλγαρία, που φοβάται κύμα φυγής από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις στη Γερμανία, σε μια περίοδο που μετά την διάλυση του σοσιαλιστικού καθεστώτος αντιμετωπίζει το οξύτερο δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης.

Φαίνεται όμως πως οι Γερμανοί ιθύνοντες δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν εύκολα από την ιδέα μιας «Λεγεώνας των Ξένων» κι ας την απέφευγαν συνειδητά ως τώρα, φοβούμενοι συγκρίσεις με την εποχή που ξένα στρατεύματα πολεμούσαν στο πλευρό του Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι βλέψεις του γερμανικού ιμπεριαλισμού όμως χρειάζονται έναν ισχυρότερο στρατιωτικό βραχίονα, τομέας που μεταπολεμικά για ευνόητους λόγους αποτελούσε και την αχίλλειο πτέρνα του. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας το λέει σχεδόν έξω από τα δόντια: «Η ευθύνη της Γερμανίας μεγαλώνει», προσθέτοντας πως η χώρα θέλει να αξιοποιήσει πλήρως τη διετή συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ξεκινά την 1η Γενάρη, για να συμμετάσχει στην «επίλυση κρίσεων και συγκρούσεων, με το βλέμμα στη Συρία, τον πόλεμο της Υεμένης και τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία». Δε φαίνεται δηλαδή να υπάρχει μείζων εστία πολέμου που αφήνει αδιάφορο το γερμανικό κεφάλαιο.

Κι αν οι Γερμανοί νέοι εμφανίζονται προς το παρόν σχετικά απρόθυμοι να γίνουν κρέας για τα κανόνια αυτών των βλέψεων, είναι σαφές πως η άρχουσα τάξη θα παίξει κάθε της χαρτί για να βρει τους αναλώσιμους που της χρειάζονται. Εξάλλου, η συγκεκριμένη πρόταση για στρατολόγηση ξένων εθελοντών ήδη αξιοποιείται με «πονηρό» τρόπο από μερίδα των γερμανικών ΜΜΕ, που ουσιαστικά κάνουν επίκληση στον πατριωτισμό των ντόπιων ώστε να μην διαβρωθεί η αποτελεσματικότητα του γερμανικού στρατού από «μη ιδεολόγους» μισθοφόρους, στήνοντας βολικά ψευτοδιλήμματα εγκλωβισμού συνειδήσεων.

*Με πληροφορίες από jungewelt.de

**Ανάδειξη – μετάφραση: katiousa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας