ΛΑ.Ε Κέρκυρας προς Υφ.Πολιτισμού Κ.Στρατή: “Ελάτε να απαντήσετε δημόσια”

921
κέρκυρας

Η επίσκεψή σας στην Κέρκυρα συνιστά πολιτική πρόκληση διότι θα εγκαινιάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας [που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και μια πενταετία τουλάχιστον] την ίδια στιγμή που ασκείτε πιστά την αποικιοκρατική πολιτική του ξεπουλήματος των αρχαιολογικών μνημείων της χώρας στους ιδιώτες επενδυτές. Και σας ρωτάμε:

  1. Εγκρίνατε πολιτικά τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων εκ των οποίων τα 2.330 ταυτοποιήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ότι είναι μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και λοιπά ακίνητα αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ;
  2. Συμμετείχατε στους αγώνες των συναδέλφων σας – του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – για την ακύρωση της επίμαχης απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ 0004586 ΕΞ 2018/ 19.06.2018 (ΦΕΚ 2320 Β’);
  3. Ποια πολιτική στάση θα κρατήσετε στον επικείμενο αγώνα για την εξαίρεση και όσων μνημείων ή ακινήτων του ΥΠΠΟΑ περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (και δια αυτής στο Υπερταμείο) πριν το 2016;

Αν μας απαντήσετε ότι τα 2.330 ακίνητα εν τέλει εξαιρέθηκαν με την ΥΑ του Υπουργείου Οικονομικών ΓΓΔΠ 0000548 ΕΞ (21.1.2019) ΦΕΚ 57/Β/21-1-2019, τότε σας υπενθυμίζουμε τη ραδιουργία της κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου. Αρχικά προσπάθησαν να μεταβιβάσουν όλα τα αρχαιολογικά μνημεία, για να εξαιρεθούν αμέσως μετά αποσκοπώντας στη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ τους. Η μεταβίβαση λοιπόν των αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων, στοχεύει ξεκάθαρα πλέον και αποκλειστικά στα ΈΣΟΔΑ.  Άλλωστε στο νόμο 4389/16 (άρθρο 195 παρ. 5) αναφέρεται: «H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση» !!

Μήπως το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση του  Castello Mibelli στην Κέρκυρα; Σας θυμίζουμε ότι μεταβιβάστηκε ως “αγροτεμάχιο” με την Απόφαση 234/ 24-4-2013 (ΦΕΚ 1020/Β/25-4-2013) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και μεθοδεύτηκε η απόκρυψη του μνημειακού χαρακτήρα των κτισμάτων του. Μέσα σε αυτά υπάρχει και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Και σας ρωτάμε ξανά:

  1. Τι θα κάνετε για τη συνολική θεσμική κατοχύρωση όλων των πολιτιστικών μνημείων της χώρας και πως θα παλέψετε θεσμικά για την αποτροπή της λεηλασίας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς;
  2. Πως θα προστατέψετε τη χώρα από τους νέους νόμους για την “προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων” που ήδη δρομολογήθηκαν; Σε αυτούς αποτυπώνεται ρητά η πρόθεση υποβάθμισης της προστασίας των αρχαιοτήτων και των μνημείων. Είναι σαφής η προσπάθεια παράκαμψης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Αρχαιολογικού Νόμου, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ως εμπόδιο της “ανάπτυξης” τον μνημειακό πλούτο της χώρας.
  3. Πως θα προστατέψετε το Castello Mibelli και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης;
  4. Πως θα προστατέψετε το “ακίνητο ΑΒΚ 468” τον Ίσσο στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων; Γνωρίζετε ότι το ΤΑΙΠΕΔ “τράβηξε” την επένδυση, αλλά ακόμα είναι μεταβιβασμένο σε αυτό κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή. Έχετε λάβει γνώση ότι στον Ίσσο (Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών [Υπ. Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων]) υπάρχει τεράστιο αρχαιολογικό υλικό, η ηλικία του οποίου θα μπορούσε να φθάνει ακόμη και στις αρχές του Μέσου Πλειστοκαίνου, περίπου πριν από 700.000 χρόνια.

Την επίσκεψή σας λοιπόν κ. Κ. Στρατή μπορούμε να την αιτιολογήσουμε μόνο ως μια ευκαιρία δημόσιας αποδοχής ευθυνών ή έστω δημόσιας απολογίας για τα όσα έπρεπε να πράξετε και δεν   κάνατε. Μπορούμε να την αιτιολογήσουμε μόνο ως ευκαιρία δημόσιας πολιτικής δέσμευσης για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και την προστασία του Castello Mibelli ή έστω δημόσιας απάντησης σε όσα ερωτήματα θέτουμε παραπάνω.

Στην αντίθετη περίπτωση αν έρχεστε εδώ για μια φιέστα εγκαινίων και μόνο, θα θεωρείστε από εμάς και την πλειοψηφία του κερκυραϊκού λαού, απλά υποκριτής και ανεπιθύμητος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα καταγραφείτε μια για πάντα στη συνείδησή μας, ως ένας ακόμα θιασώτης της υποτακτικής πολιτικής που επιβάλουν τα Μνημόνια στην Ελλάδα. Τέλος σας καλούμε να σταθείτε – για μια στιγμή έστω συμβολικά – στο ύψος του πνεύματος που εξέφραζαν κάποτε οι αρχαιότητες και τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού που δεν ήταν άλλο από αυτό της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας