Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: “Έφυγε” ένας μεγάλος συνθέτης, ένας δικός μας άνθρωπος

2198
λαυρέντης

Ο αγαπημένος τραγουδιστής υπέστη καρδιακή προσβολή στη διάρκεια της νύχτας και πέθανε στο νοσοκομείο του Βόλου.

Ταλαντούχος συνθέτης και εκφραστικός ερμηνευτής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που σημάδεψαν τον πολιτισμό μας τις τελευταίες δεκαετίες, έχοντας κατορθώσει με το έργο του να εκφράσει κυρίως τις νεότερες γενιές. Προοδευτικός στις ιδεολογικές του θέσεις και αναζητήσεις, συνέβαλε στην προσπάθεια αναγέννησης της μουσικής σκηνής του τόπου, εμπλουτίζοντάς την με έργα όπου συντίθεται αρμονικά ένας πλούτος ακουσμάτων και επιρροών.

Σοκαρισμένοι είναι όλοι όσοι πληροφορήθηκαν τον θάνατο του γνωστού και αγαπημένου τραγουδοποιού, καταγόμενου από τον Βόλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του magnesianews.gr ο τραγουδοποιός διέμενε τις τελευταίες ημέρες και μετά τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο, στο σπίτι που διατηρούσε στον Πτελεό.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου σήμερα τα ξημερώματα, μετά από καρδιακή προσβολή που πιθανότητα που υπέστη στη διάρκεια της νύκτας, ενώ δεν έγιναν γνωστές ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Πήρε το όνομα του παππού του, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του κομμουνιστικού κινήματος, που εκτελέστηκε κατά τον Εμφύλιο.

Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.

Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης κ.ά.

Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας