ΛΑΕ: Όχι στην έκδοση του αγωνιστή Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία

1948
λαε

Αδιανόητα απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου, στις 30/5/18, να επικυρώσει την απόφαση έκδοσης του Τούρκου αγωνιστή Καγιά Τουργκούτ στην Τουρκία, προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο άδικης καταδίκης που του έχει επιβληθεί από τουρκικό δικαστήριο για την δράση του υπέρ της ελευθερίας και τα δικαιώματα των Κούρδων.

Ο 45χρονος Καγιά Τουργκούτ, ιστορικός και δημοσιογράφος, με δημόσια πολιτική δράση από τα φοιτητικά του χρόνια ως αριστερός με φιλοκουρδικές απόψεις, για την οποία έχει υποστεί σοβαρές διώξεις από τις τουρκικές αρχές, όπως αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, 6ετή προφυλάκιση σε φυλακές τύπου F με βάση τον τουρκικό «αντιτρομοκρατικό» νόμο, είναι σήμερα αιτών άσυλο στην Ελλάδα. Η έκδοσή του στην Τουρκία συνεπάγεται ότι θα φυλακιστεί για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, θα κινδυνεύσει να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, ενώ θα αντιμετωπίσει και πρόσθετες ποινικές διώξεις και καταδίκες λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και της υποστήριξής του στο κουρδικό κίνημα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να επικυρώσει την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά, που αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Θράκης, σε μία μάλιστα περίοδο μαζικών διώξεων από την άκρως αυταρχική και αντιδημοκρατική κυβέρνηση Ερντογάν  σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, της φυλάκισης ακόμη και βουλευτών, της στρατιωτικής κατοχής του Αφρίν και του ανελέητου πολέμου που διεξάγεται σε βάρος των Κούρδων, ανοίγει έναν ολισθηρότατο δρόμο για την έκδοση Κούρδων και Τούρκων αγωνιστών που παλεύουν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον τερματισμό των πολέμων.

Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Κοντονή, ο οποίος είναι πλέον ο μόνος αρμόδιος και έχει την δυνατότητα να αποτρέψει αυτή τη δικαστική κατρακύλα, να μην επιτρέψει την έκδοση του Καγιά στην Τουρκία. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα φέρουν ακέραια την ευθύνη για εξευτελισμό της δημοκρατίας από την χώρα μας, ως προϊόν μιας υπόγειας, αθέμιτης συναλλαγής με την τουρκική κυβέρνηση.

–       Άμεση απελευθέρωση και χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Τουργκούτ Καγιά

–       Όχι στην έκδοσή του στην Τουρκία

Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας