Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ ανέχονται τα «καπρίτσια» της Ουκρανίας

931
Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ και «ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» ότι ανέχονται τα «καπρίτσια» του Κιέβου, χαρακτηρίζοντας την αψιμαχία στα στενά του Κέρτς «προβοκάτσια».

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη έπειτα από μια συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του Ιγνάσιο Κασίς, ο Λαβρόφ ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος Ρώσων υπηκόων.

«Πιστεύω πως αντανακλούν την τάση της Ουάσινγκτον να είναι επιεικής ως προς όλες τις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, ακόμη και να το υποκινεί σε προβοκατόρικες ενέργειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

«Αυτό είναι λυπηρό και ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε πρόσφατα για το θέμα αυτό: υπάρχουν πολλά γεγονότα που δείχνουν πως η Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι έτοιμες να ανεχθούν το κάθε καπρίτσιο του καθεστώτος του Κιέβου», πρόσθεσε.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα επιδεινώθηκαν απότομα την Κυριακή όταν η Ρωσία κατάσχεσε τρία πλοία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά ύδατα, στο στενό του Κέρτς που χωρίζει την Κριμαία.

Ο Λαβρόφ είπε πως «τα πλοία που περνούν από το στενό αυτό πρέπει να εξασφαλίσουν μια βοήθεια ναυσιπλοΐας από τη Ρωσία». «Το να λέμε πως οι Ουκρανοί δεν ήξεραν πώς να περάσουν από το στενό του Κερτς, είναι το λιγότερο ανακριβές», προσέθεσε, λέγοντας πως τα ουκρανικά πλοία είχαν χρησιμοποιήσει το στενό τον Σεπτέμβριο χωρίς να σημειωθούν προβλήματα.

«Οι συνοριοφύλακες και οι Ρώσοι ερευνητές ανέκριναν τους δύο αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας που βρίσκονταν πάνω στα πλοία και οι οποίοι διηύθυναν όλη αυτή την προβοκάτσια και βρέθηκαν και άλλα έγγραφα που μαρτυρούν πως τα πλοία αυτά είχαν διαταγή να μην ενημερώσουν τις λιμενικές αρχές του Κερτς για τη διέλευσή τους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας