Λαβρόφ: Οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο να επιλυθούν μέσω ΟΗΕ

742
Οι διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο

Την διπλωματική οδό, μέσω του ΟΗΕ, για την επίλυση των αντιπαραθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκρίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας, πως οι όποιες διαφορές υπάρχουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσα στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Πρέπει να αναφερθώ στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε απαράδεκτες ενέργειες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις συγκρούσεις. Υπάρχει μια παγκόσμια πλατφόρμα για την αποτελεσματική επίλυση των διαφορών – τα Ηνωμένα Έθνη» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης της πρωτοβουλίας Mediterranean Dialogues (MED), που πραγματοποιείται σήμερα στη Ρώμη

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, επεσήμανε πως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας διαθέτει μηχανισμούς οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στην προκειμένη περίπτωση.Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου και είχε συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό της χώρας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξή του, εξέφρασε τη σταθερή θέση της Μόσχας για το δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, δήλωση που έτυχε θερμής υποδοχής από την Αθήνα.

Παράλληλα, μιλώντας με τον Νίκο Δένδια, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης είχε υπογραμμίσει πως τα προβλήματα στην περιοχή είναι αρκετά και προστέθηκαν και καινούρια, εκτιμώντας ότι «όλα πρέπει να επιλύονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» το οποίο χαρακτήρισε και «κλειδί» για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Επίσης, και στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας σημείωσε ότι χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μέσω απευθείας διαλόγου των δύο πλευρών, ενώ η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει της ζητηθεί.

«Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης» είχε τονίσει ο κ. Λαβρόφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας