Κύπρος: Το Γλωσσάρι των εκλογών, των δημαγωγών και των συνεργών

435
ων δημαγωγών και των συνεργών

Οι καταστάσεις και τα δεδομένα που περιγράφονται στο κείμενο αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό και στην ελληνική πολιτική εικόνα.

Μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και τις σχετικές εξελίξεις, που ακολούθησαν, η επικαιρότητα, πέραν του κορωνοϊού, των σχεδιασμών του Ερντογάν για την Αμμόχωστο (και για όλη την Κύπρο, το Αιγαίο, τη Θράκη κ.λπ.) και της πιθανότητας σύγκλησης νέας άτυπης (ή άτοπης;) πενταμερούς διάσκεψης, εστιάζεται στις διεργασίες για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του ερχομένου Δεκεμβρίου και τις προεδρικές του 2023.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον, στις όποιες εκλογικές αναμετρήσεις ακολουθήσουν, το Κράτος, τα κόμματα, τα ΜΜΕ κ.ά., θα βελτιώσουν την ποιότητα επικοινωνίας με τους υποψιασμένους πολίτες ή θα ακολουθήσουν την πεπατημένη. Ποιο, όμως, είναι το Γλωσσάρι (ή ο κώδικας επικοινωνίας) των εκλογών και ποιο των δημαγωγών και των συνεργών τους; Πριν 2.500 χρόνια ο φιλόσοφος Αντισθένης, είπε ότι η μελέτη των εννοιών, δηλαδή της σημασίας των ονομάτων, αποτελεί την αρχή της σοφίας («Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις»):

(1) Εθνικό θέμα, ναι, αλλά όχι Εθνικό Συμβούλιο. (Ποιου έθνους είναι αυτό το Συμβούλιο;).

(2) Σκοπός του Ερντογάν (όπως και του εκάστοτε ηγέτη της Τουρκίας, από το 1956) είναι η σταδιακή διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από τη λύση, και, στη συνέχεια, η κατάληψη όλης της Κύπρου, και όχι η διχοτόμηση.

(3) Συμφωνίες υψηλού επιπέδου, και όχι συμφωνίες κορυφής (όπου υπάρχει συμμετοχή ισότιμων αρχηγών κρατών).

(4) «Για να είμαι ειλικρινής». Γιατί να μην είστε (π.χ. κύριε Βουλευτά) ειλικρινής;

(5) Καλούμε ευγενικά (π.χ. τον Υπουργό) να επιληφθεί του τάδε σοβαρού θέματος της εκπαίδευσης αμέσως (το οποίο δηλώνει το «πότε», και σημαίνει τώρα), και όχι άμεσα (το οποίο δηλώνει το «πώς», και σημαίνει χωρίς την παρέμβαση άλλων).

(6) Τα κύτταρα της Δημοκρατίας, είναι οι άνθρωποι-πολίτες, και όχι τα κόμματα: Σύμφωνα με το βιβλίο της Βιολογίας της Α’ Γυμνασίου, τα κύτταρα σχηματίζουν ιστούς, οι ιστοί όργανα, τα όργανα συστήματα (π.χ. αναπνευστικό) και πολλά συστήματα, μαζί, σχηματίζουν ένα σώμα (π.χ. ανθρώπινο σώμα). Άρα, πώς είναι δυνατόν ένα πολιτικό κόμμα, το οποίο έχει και Όργανα και Σώματα να είναι κύτταρο;  Εξάλλου, πριν 232 χρόνια, η Συντακτική Συνέλευση της Γαλλικής Επανάστασης, συνέταξε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη». Όχι του κόμματος.

(7) Οι πολίτες ανήκουν στον εαυτό τους, και όχι σε κάποιον κομματικό χώρο ή πολιτική παράταξη.

(8) Ο «μέσος ψηφοφόρος», όπως και ο … «μέσος βουλευτής», απλά, δεν υπάρχουν.

(9) Τα ποσοστά των κομμάτων, που συνήθως παρουσιάζονται, είναι τεχνηέντως παραποιημένα. Μια πιο καθαρή εικόνα εμφαίνεται αμέσως πιο κάτω, ανάλογα με τη βάση (το κριτήριο) που κάθε φορά λαμβάνεται υπόψη:

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τα κόμματα πήραν: ΔΗΣΥ 28 %, ΑΚΕΛ 22 %, ΔΗΚΟ 11 % κ.λπ., αλλά, επί του αριθμού των εγκύρων ψήφων (358.000). Τα αντίστοιχα ποσοστά, επί του αριθμού των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (558.000) ήταν: ΔΗΣΥ 18 %, ΑΚΕΛ 14 %, ΔΗΚΟ 7 % κ.λπ. Σύμφωνα με (πολύ προσφάτως εξασφαλισθέντα) επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι μη-εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, είναι 100.000 (δηλαδή 1.000 περισσότεροι από όσους ψήφισαν ΔΗΣΥ και 20.000 περισσότεροι από όσους ψήφισαν ΑΚΕΛ). Άρα, τα πραγματικά ποσοστά, επί του αριθμού των εχόντων δικαίωμα ψήφου, δηλαδή των ενηλίκων φορολογουμένων πολιτών, που τηρούν τα σχετικά κριτήρια (658.000), είναι, ΔΗΣΥ: 15 %, ΑΚΕΛ: 12 %, ΔΗΚΟ: 6 % (*),(**), ΕΛΑΜ/ΕΔΕΚ/ΔΗΠΑ/ΟΙΚ: 13%, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα: 8 %, μη-εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι: 15 %, και Αποχή/λευκά/άκυρα: 30,5 %.

Η κάθε λέξη, όπως και ο κάθε αριθμός, έχουν σημασία, επειδή έχουν ταυτότητα, δύναμη και ενέργεια. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό, κάθε φορά και για κάθε θέμα, ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, να προσέχουμε πολύ από τους διάφορους, κατά κανόνα άριστους γνώστες της γλώσσας, αλλά υστερόβουλους (α) δημαγωγούς και λαοπλάνους, (β) κατασκευαστές ψευδών ειδήσεων (fake news), αλλά και (γ) κάθε λογής συνεργούς τους, ντόπιους ή ξένους.

(*) Μείωση σε ψήφους (σε σχέση με τις βουλευτικές του 2016): ΔΗΣΥ:8.500, ΑΚΕΛ:10.500, και ΔΗΚΟ:10.500 (δηλαδή, απώλειες 8 %,  11 % και 21 %, της εκλογικής τους δύναμης, αντίστοιχα). (**) ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, μαζί, πήραν 179.00 ψήφους (50 % των εγκύρων ψήφων), αλλά εκπροσωπούν, μόνο, το 27 % του λαού.            

Σώτος Βοσκαρίδης

Πρώην Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΠΑΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας