Κύπρος: Ο Ερντογάν θα εγκαινιάσει, 20/06, βάση για drones στο Λευκόνοικο

426

Το στρατιωτικό παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, που χρησιμοποιήθηκε για λίγο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και αργότερα έμεινε αδρανές, θα μετατραπεί σε μόνιμη αεροπορική βάση στην οποία θα εγκατασταθούν τα τουρκικά μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα εγκαινιαστεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν όταν έρθει στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου.

Τ/κ ΜΜΕ αναμεταδίδουν προχθεσινή είδηση του τουρκικού CNNTürk πως η νέα βάση της Τουρκίας στη Μεσόγειο, θα λειτουργήσει στις 20 Ιουλίου, με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στις εκδηλώσεις για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση της Τουρκίας για ίδρυση βάση με μη εξοπλισμένα και εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη [İHA και SİHA]  στην Κύπρο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, λήφθηκε αμέσως μετά τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη, πριν δύο χρόνια, υπενθυμίζοντας ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2019, το εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Kalkan Bayraktar TB-2» προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, μετά από πτήση διάρκειας πέντε ωρών από την ώρα απογείωσής του από τη βάση Ντάλαμαν της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που επιτηρούν την Ανατολική Μεσόγειο, προσγειώνονταν στο Λευκόνοικο, ενώ η βάση Ντάλαμαν χρησιμοποιείτο ως η μόνιμη τους βάση. Τα τουρκικά εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική βάση στο Λευκόνοικο ως σημείο «προσγείωσης».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα λειτουργήσει μια μόνιμη βάση για την εγκατάσταση των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, υπενθυμίζεται.

Ανέφερε ακόμη ότι θα δώσει ένα νέο όνομα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Σημειώθηκε ότι το όνομα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου, Ερτζάν θα αλλάξει στο όνομα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Φαζίλ Κουτσιούκ (ΣΣ: τελικά δεν έγινε αποδεκτό λόγω αντιδράσεων αυτό), ενώ η στρατιωτική βάση στο Λευκόνοικο θα πάρει το όνομα του πιλότου μάρτυρα του 1974 Επισμηναγού Φεχμίν Ερτζάν.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι άρχισαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο πριν δύο χρόνια και πρέπει να ανανεωθούν οι υπάρχουσες δομές της βάσης, να αναγερθούν χώροι αποθήκευσης, όπως οπλοστάσιο και οπλικών συστημάτων και να εγκατασταθεί κέντρο συντήρησης και επιδιόρθωσης, ώστε να γίνει μόνιμη βάση των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Επειδή το σύστημα χειρισμού των εξοπλισμένων και μη εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι κινητό, δεν χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπογράμμισαν ότι το Λευκόνοικο, που ανεγέρθηκε ως αεροδρόμιο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ για να μπορούν να προσγειώνονται τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μετά το 1974, θα μπορούσε να μετατραπεί συντόμως σε βάση των F-16 με κάποιες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης. Η ανακάλυψη πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι προσπάθειες του διδύμου Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων να αποκλείσουν την Τουρκία από την περιφερειακή συμμαχία, μετέτρεψαν την Κύπρο σε ένα σημαντικότερο στρατηγικό νησί, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα.

Αναφέρεται επίσης ότι μετά τη μετατροπή της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο σε λειτουργική βάση για εξοπλισμένα και μη εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η Τουρκία θα ιδρύσει και μόνιμη ναυτική βάση για τα πολεμικά της πλοία στην κατεχόμενη Κύπρο. Μέχρι σήμερα, τα τουρκικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, αλλά έχει έρθει αρκετές φορές στην ημερήσια διάταξη η ανέγερση σύγχρονης ναυτικής βάσης ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας