Κυνικός Τραμπ για Συρία: “Μ’ αρέσει το πετρέλαιο, κρατάμε το πετρέλαιο”

1245
τραμπ

Την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε σειρά δηλώσεων για τη σημασία της «ασφάλειας» των πετρελαίων της Συρίας, ο ρωσικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από δορυφόρο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου με τη χορηγία Πενταγώνου και CIA, που περιέγραψε ως «ληστεία» από την Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε την έλλειψη ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στις περιπολίες των συνόρων Συρίας και Τουρκίας, τονίζοντας ότι το βασικό ενδιαφέρον ήταν ο έλεγχος των πετρελαίων της χώρας.

«Η εκεχειρία διατηρείται πολύ ωραία. Κρατήσαμε το πετρέλαιο. Μείναμε πίσω και κρατήσαμε το πετρέλαιο. Άλλοι άνθρωποι μπορούν να περιφρουρούν τα σύνορα στη Συρία, ειλικρινά, και η Τουρκία, αφήστε τη, πολεμούν χιλιάδες χρόνια, αφήστε τους να κάνουν (σ.σ. περιπολίες στα σύνορα), δεν το θέλουμε εμείς αυτό. Εμείς θέλουμε να φέρουμε πίσω τους στρατιώτες μας. Αλλά όντως αφήσαμε στρατιώτες πίσω επειδή κρατούμε το πετρέλαιο. Μου αρέσει το πετρέλαιο. Κρατάμε το πετρέλαιο» ανέφερε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται αποτελεσματικά τόσο με τους Κούρδους όσο και με τους Τούρκους και θυμήθηκε την πρόσφατη επιχείρηση κατά του ηγέτη του ISIS αλ Μπαγκντάντι, που αποκάλεσε «ίσως τον νούμερο ένα τρομοκράτη τα τελευταία 50 χρόνια». Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο υποψήφιος διάδοχος του αλ Μπαγντάντι επίσης σκοτώθηκε και ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθεί και το νούμερο τρία».

Η Ρωσία και η Τουρκία ξεκίνησαν περιπολίες στα βόρεια σύνορα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν.

Πριν τα σχόλια της Παρασκευής, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη διασφάλισης και διατήρησης των πετρελαιοπηγών της Συρίας, με τον υπουργό Άμυνας Έσπερ να επιβεβαιώνει ότι Αμερικανοί στρατιώτες είχαν αποστολή να «αρνηθούν» το πετρέλαιο στον ISIS και άλλους παράγοντες στην περιοχή.

Ο Τραμπ είχε επανειλημμένα επικρίνει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην εκστρατεία του το 2016 και όσο ήταν απλός πολίτης. Το 2011 κάλεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να κρατήσει στρατιώτες στο Ιράκ και να «κρατήσει το πετρέλαιο». Το 2016 είχε επαναλάβει την ανάγκη να «πάρουμε το πετρέλαιο του Ιράκ» δηλώνοντας ότι η κίνηση θα ήταν «επιστροφή» και «όχι κλοπή».

Αρκετά από τα αποθέματα του συριακού πετρελαίου είναι συγκεντρωμένα στα βορειοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση του 2011, το απόθεμα ανέρχονταν στα 400.000 βαρέλια την ημέρα το 2010, με το ένα τέταρτο της ποσότητας να πωλείται στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και το ISIS και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε παράνομο λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου και των εξαγωγών του. Στα τέλη του 2015, ρωσικοί βομβαρδισμοί εξουδετέρωσαν περισσότερα από 1000 φορτηγά που μετέφεραν πετρέλαιο του ISIS εκτός Συρίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι διεξάγεται λαθρεμπόριο πετρελαίου ύψους 30 εκατ. δολαρίων τον μήνα από «κορυφαίους αμερικανικούς ομίλους» σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους του στρατού, τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και την αεροπορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας