Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πρόωρες κάλπες μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού – Αν και όλοι θεωρούν τις εκλογές ως αναπόφευκτες, ο Νετανιάχου λέει ότι οι φήμες δεν ισχύουν.
Κυβερνητική κρίση, που θεωρείται βέβαιο ότι οδηγεί σε πρόωρες εκλογές, έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Αν και οι εκλογές θεωρούνται βέβαιος και πολλοί ζητούν πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, διαψεύδοντας τις φήμες ότι η χώρα οδηγείται σε κάλπες.
Ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον υπουργό Παιδείας Νάφταλι Μπένετ, που είναι και επικεφαλής του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, για να συζητήσει το μέλλον της κυβέρνησης. Πηγές με γνώση της συνάντησης υποστηρίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με πλειοψηφία μίας έδρας, κάτι που συνέβη μετά την παραίτηση του Άβιγκτορ Λίμπερμαν από τη θέση του υπουργού Άμυνας. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατέστη σαφές ότι «είναι ανάγκη να πάει η χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατό, χωρίς πιθανότητα συνέχισης της παρούσας θητείας».
Μόλις δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη φράση, ξέσπασε πανικός και οι υπουργοί έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Ο Νετανιάχου διαψεύδει όμως οι εκλογές δείχνουν μονόδρομος
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρεται ότι «οι φήμες ότι υπάρχει απόφαση για εκλογές είναι ανακριβείς», προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «τόνισε τη σημασία να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός».
Πάντως, η αποχώρηση του κόμματος του Μπένετ από το συνασπισμό θα αφήσει τον Νετανιάχου με πλειοψηφία μόλις μίας έδρας, καθώς κατέχει 61 από τις 120 έδρες στην Κνέσετ, ενώ το Εβραϊκό κόμμα κατείχε οκτώ έδρες.
Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με τον Νετανιάχου, σχηματίζοντας νέο κυβερνητικό συνασπισμό και σκοπεύουν να αντιπαρατεθούν μαζί του στις κάλπες.
Εφόσον τελικά η χώρα οδηγηθεί σε κάλπες, προβλέπεται μίνιμουμ προεκλογική περίοδος 90 ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν μέχρι τον επόμενο χρόνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν ανάμεσα στο Μάρτιο και το Μάιο, ενώ περιμένουν ότι ο Νετανιάχου θα επιχειρήσει να τις μεταθέσει για όσο μπορεί αργότερα.
Ο Μπένετ είχε δωσει τελεσίγραφο στο Νετανιάχου να του δώσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Άμυνας, μετά την παραίτηση του Άβιγκτορ Λίμπερμαν, που υποστήριξε ότι η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς είναι «υποταγή στον τρόμο» και πρόσθεσε ότι επιτυγχάνει «βραχυπρόθεσμη ησυχία».
Η ανεπίσημη συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο κόμμα του Μπένετ, τα μέλη του οποίου απορρίπτουν κάθε μελλοντικό σχέδιο ειρήνευσης που μπορεί να αναγνωρίσει κράτος για τους Παλαιστίνιους.
Σύμφωνα πάντως με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Νετανιάχου παραμένει δημοφιλές, ακόμη και μετά την εμπλοκή του πρωθυπουργού σε υποθέσεις διαφθοράς.