Κυβέρνηση και δανειστές προωθούν γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας το 2018

1755
περιουσίας

Ο υψηλός πήχης εσόδων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από “αξιοποίηση” δημόσιας περιουσίας, που προβλέπει ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018, οδηγεί σε γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να κινηθεί σε δύο πυλώνες. Πρώτον, θα να επιταχύνει την πώληση ποσοστών πλειοψηφίας ή μειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου δημόσιων επιχειρήσεων. Δεύτερον, θα μεριμνήσει ώστε η έλευση του 2018 να συνοδευτεί με μεταβιβάσεις 19 κρατικών επιχειρήσεων (ΔΕΚΟ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ), δηλαδή στο Υπερταμείο, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τους δανειστές.

Δύο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει ως προτεραιότητά της η κυβέρνηση, η προώθηση κατασκευαστικών εργασιών στο ήδη ξεπουλημένο αεροδρόμιο Ελληνικού και η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Από το Ελληνικό η κυβέρνηση περιμένει να εισπράξει την πρώτη δόση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από συνολικά 915 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο τίμημα που έχει προσφέρει η επενδυτική κοινοπραξία με επικεφαλής τη Lamda Development. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση το 2018 θα προωθήσει μία σειρά προαπαιτουμένων, από τα οποία τα βασικότερα αφορούν:

– Την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, διαδικασία που τοποθετείται σε τρεις έως έξι μήνες.

– Την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο εντός του ακινήτου.

– Τη μετεγκατάσταση σε άλλους χώρους των δημόσιων ή κοινωνικών φορέων που βρίσκονται στην έκταση.

Η δεύτερη, από πλευράς εσόδων, μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση, αυτή της εκχώρησης του 30% του ΔΑΑ (που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ), που θα αποφέρει 500 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. Η κύρωση από τη Βουλή της αναθεωρημένης –με 20ετή επέκταση έως το 2046– σύμβασης παραχώρησης θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας πώλησης, με την καναδική PSP Investments, την κινεζική Shenzhen Airport Group και τον όμιλο Κοπελούζου να αναμένεται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ενέργεια

Προχωρημένη είναι η διαδικασία της πώλησης του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), το οποίο διεκδικούν η κοινοπραξία των Snam SpA (Ιταλία), Enagas Internacional SLU (Ισπανία), Fluxys S.A. (Βέλγιο) και N.V. Nederlandse Gasunie (Ολλανδία), καθώς και, από την άλλη, η ισπανική εταιρεία Regasificadora del Noroeste S.A. Η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουαρίου, με το Δημόσιο να τοποθετεί το προς είσπραξη ποσό σε 188 εκατ. ευρώ.

Στις υπόλοιπες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις του 2018 η κυβέρνηση εκτιμά ότι το Δημόσιο θα εισπράξει από την πώληση του 31% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, που ανήκει στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εισπράξεις ύψους 100 εκατ. ευρώ αναμένονται από την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενώ σε 500 εκατ. ευρώ τοποθετούνται τα εκτιμώμενα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής του 35,5% του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Άλλες ιδιωτικοποίησεις

Σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2018, για τη φετινή χρονιά υπολογίζονται συνολικά έσοδα 28 εκατ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση σε μαρίνες και λιμάνια. Ο λιμένας Αλεξανδρούπολης είναι ένας από τους 10 που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται κατά το προσεχές διάστημα να ξεπουληθούν.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει την επόμενη χρονιά 42,1 εκατ. ευρώ από την εκχώρηση σε ιδιώτες, παρά τις σοβαρές ενστάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της έκτασης στην Αφάντου Ρόδου, συνολικού εμβαδού 1.615 στρεμμάτων, για την οποία έχουν πλειοδοτήσει, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, οι εταιρείες M.A. Angeliades Inc. και Aegean Sun Investments.

Παράλληλα, έσοδα αναμένονται από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα, ενώ η πώληση και μίσθωση του όγδοου χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσω της διαδικασίας του e-auction του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το 2018.

Επίσης 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό, αναμένονται το 2018 από την πώληση στην Deutsche Telekom του τελευταίου 5% του ΟΤΕ, που έχει παραμείνει μέχρι τώρα στο δημόσιο.

Στο Υπερταμείο οι δημόσιες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η μεταβίβαση των δημόσιων επιχειρήσεων, που βρίσκονται σήμερα υπό την εποπτεία του δημοσίου, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την εκπνοή του 2017.

Συνολικά 19 δημόσιες επιχειρήσεις προβλέπεται να ενταχθούν στο Υπερταμείο το 2018, συγκεκριμένα αυτές που ελέγχει πλήρως το Δημόσιο (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΚΑΑ, ΔΕΘ, ΟΑΚΑ, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές), εισηγμένες όπου είναι μέτοχος πλειοψηφίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών). Η μεταβίβαση αυτών των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο θα γίνει με στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας