Κούβα: Γιατροί και όχι στρατιωτικοί οι Κουβανοί στη Βενεζουέλα

1075
κούβα

“Απαράδεκτες” χαρακτήρισε χθες, Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο Κουβανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη Βενεζουέλα και προστατεύουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

“Οι κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε πως η Κούβα έχει έναν ιδιωτικό στρατό στη Βενεζουέλα, είναι απαράδεκτες. Τον προτρέπω να παρουσιάσει τις αποδείξεις. Η κυβέρνησή μας απορρίπτει αυτή τη συκοφαντία με τον πιο σθεναρό και κατηγορηματικό τρόπο”, ανέφερε ο Ροδρίγκες σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 20.000 Κουβανών που βρίσκονται στη Βενεζουέλα είναι επαγγελματίες της υγείας, κυρίως γιατροί.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Κούβας τόνισε ότι η Ουάσιγκτον “συνεχίζει να προετοιμάζει μια στρατιωτική επέμβαση, με ανθρωπιστικό πρόσχημα”, στη Βενεζουέλα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κούβα έκανε λόγο περί παρουσίας αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, ιδίως μελών των ειδικών δυνάμεων, στην Καραϊβική, εν όψει μιας “επίθεσης” εναντίον της Βενεζουέλας, “μεταμφιεσμένης σε ανθρωπιστική επέμβαση”.

Ο Ροδρίγκες επανήλθε χθες Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι πολλά αεροσκάφη που αναχώρησαν από τις ΗΠΑ έκαναν σταθμούς σε χώρες της Καραϊβικής χωρίς οι κυβερνήσεις τους να είναι ενήμερες. Οι πτήσεις αναχώρησαν από στρατιωτικές βάσεις στις οποίες σταθμεύουν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων και των Πεζοναυτών και πιθανόν μετέφεραν άνδρες που θα αναπτυχθούν για μυστικές ενέργειες, εκτίμησε. “Δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτές δεν είναι πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια”, επέμεινε.

Αναφερόμενος στον Χουάν Γκουαϊδό, τον πραξικοπηματία ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο Ροδρίγκες έκανε λόγο για ένα “ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα κατασκευασμένο στην Ουάσιγκτον” με έναν “εντελώς κατασκευασμένο πρόεδρο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας