Κορσική: Χιλιάδες στους δρόμους – Ζητούν διάλογο με Μακρόν για αυτονομία

1409
μακρόν

Χιλιάδες πολίτες της Κορσικής διαδήλωσαν, στέλνοντας μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν, τρεις ημέρες πριν από την επίσκεψή του στο νησί, ότι θέλουν να ξεκινήσει διάλογος για αυτονομία.
Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για 6.000 διαδηλωτές, οι διοργανωτές μιλούν για 25.000 πολίτες στην κινητοποίηση στην Αζαξιό, το Σάββατο.
«Πρόκειται για κινητοποίηση που δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια, είναι τεράστια», δήλωσε ο αυτονομιστής επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Ζιλ Σιμεονί. «Οι Κορσικανοί έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Τώρα πρέπει ο πρόεδρος να μιλήσει και ελπίζω ότι θα δείξει ότι άκουσε αυτό που είπαμε σήμερα», συμπλήρωσε.
«Δημοκρατία και σεβασμός για τον λαό της Κορσικής», «Ζήτω η μάχη για την ανεξαρτησία!», «Γαλλικό κράτος δολοφόνε!», ήταν ανάμεσα στα συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ υπήρχε και πανό με τη λέξη «αμνηστία», ένα από τα βασικά αιτήματα των αυτονομιστών που ζητούν αμνησία για τους «πολιτικούς κρατούμενους».
«Πιστεύω ότι κερδίσαμε το στοίχημα», τόνισε ο αυτονομιστής Ζαν-Γκι Ταλαμονί, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κορσικής. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις διαρκείας», πρόσθεσε.
Έπειτα από τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου, στις οποίες απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του τοπικού κοινοβουλίου, οι αυτονομιστές θέλουν να πιέσουν τη γαλλική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα που της έχουν υποβάλει. Ανάμεσά τους, η αναγνώριση των Κορσικανικών ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του νησιού, το καθεστώς των κατοίκων του, που θα επιτρέπει την απόκτηση ακίνητης περιουσίας σε όσους αποδεδειγμένα κατοικούν επί πολλά χρόνια στην Κορσική, και η αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας