Κορονοϊός: Πάνω από 100.000 τα κρούσματα-Ανησυχητική εξάπλωση παγκοσμίως

801
κορονοϊός

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό Covid-19 ξεπέρασε χθες τους 100.000, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN, ενώ ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω 3.300.

Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων προέρχεται μέχρι στιγμής από την Κίνα, επίκεντρο του νέου κορονοϊού, όπου όμως ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί στο ελάχιστο, με μόλις 17 νέα κρούσματα του COVID-19 να αναφέρονται προχθές Πέμπτη. Ωστόσο, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς τα νέα κρούσματα θεωρείται ότι «εισήχθησαν» από το εξωτερικό.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Κορέα, όπου σήμερα επιβεβαιώθηκαν 309 νέα κρούσματα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 6.593. Επίσης, αναφέρθηκε ένας ακόμα θάνατος, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 43.

Η χώρα που πλέον αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα διεθνώς είναι η Ιταλία, όπου η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται εκτός ελέγχου, με το ρυθμό αύξηση των νεκρών και των νέων κρουσμάτων να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικός.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ιταλικών αρχών τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι πλέον 3916. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 197, ενώ 523 ασθενείς έχουν ιαθεί.

«Κατόπιν εορτής», η κυβέρνηση της Ρώμης δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας Yγείας και να διαθέσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αρχίζοντας από την ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας αλλά και τη γενικότερη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα, με το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, η ιταλική οικονομία θα υποστεί σημαντικές συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού. Για τη φετινή χρονιά ο οίκος προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα έχει αρνητική ανάπτυξη της τάξης του -0,5% και ότι η οικονομική ύφεση θα γίνει αισθητή από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Νέα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη

Στη Γαλλία, άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα αυτή στους εννέα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 154 φθάνοντας τα 577, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στην ιστοσελίδα του.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 163 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό, από 115 που ήταν προηγουμένως, δήλωσαν σήμερα οι ιατρικές αρχές. Ένας άνθρωπος έχει πεθάνει από τον ιό, δήλωσαν το υπουργείο Υγείας και η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE). Ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε και δεύτερος θάνατος.

Δύο μέλη του προσωπικού της British Airways βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, έχουν απομονωθεί και αναρρώνουν κατ’ οίκον, ανέφερε σήμερα η αεροπορική εταιρεία.

Στην Ολλανδία, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σήμερα στα 128, από 82 χθες, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές, και η χώρα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον ιό. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε τους πιο πρόσφατους αριθμούς σε ημερήσια επικαιροποίηση των στοιχείων. Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα είναι ένας 86χρονος που πέθανε σε νοσοκομείο του Ρότερνταμ.

Στην Ελβετία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με το νέο κορονοϊό αυξήθηκε στους 210, δήλωσε ο Ντάνιελ Κοχ, επικεφαλής (του τμήματος) μολυσματικών ασθενειών στην εθνική υπηρεσία δημόσιας Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από τον κορονοϊό, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές χθες.

Αύξηση κρουσμάτων και στις ΗΠΑ

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα και στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπως δήλωσε πριν λίγες ώρες ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Επίσης τρία κρούσματα αναφέρθηκαν στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, ενώ και στην Ιντιάνα, αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση ασθένειας από τον Covid.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 250 κρούσματα σε περισσότερες από 20 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις.

Το πρώτο κρούσμα στη χώρα του ανακοίνωσε σήμερα και ο πρόεδρος του Περού Μάρτιν Βισκάρα. Πρόκειται για έναν άνδρα 25 ετών που είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Ευρώπη.

Νέα κρούσματα αναφέρονται τέλος και στην αφρικανική ήπειρο, με το πρώτο κρούσμα του να καταγράφεται στο Τόγκο. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η «ασθενής ηλικίας 42 ετών» έφθασε από το Μπενίν μέσω των χερσαίων συνόρων.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας