Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκαν 21 νέα κρούσματα, σε 352 συνολικά–51 τα «ορφανά»

872
κρούσματα

Ο κ. Τσιόδρας έκανε τον απολογισμό του τελευταίου 24ώρου της μάχης ενάντια στον κοροναϊό, καθώς η διασπορά της νόσου σε όλο τον κόσμο συνεχίζεται.

Την επιβεβαίωση 21 νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Το γεγονός αυτό ανεβάζει τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 352, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι από το σύνολο των κρουσμάτων νοσηλεύονται τα 65 και όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Το 51% είναι άνδρες, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 4.320 δείγματα και 10 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

51 τα «ορφανά» κρούσματα

Εννέα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Για 51 κρούσματα δεν έχει έχει προσδιοριστεί η αλυσίδα επιμόλυνσης – κοινώς δεν έχει διαπιστωθεί κάποια στενή επαφή με ταξιδιώτες από το εξωτερικό ή επαφές τους.

Οι θάνατοι στη χώρα λόγω κοροναϊού είναι τέσσερις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης του συστήματος υγείας με πρόσθετα κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν ήδη αρχίσει.

Ήδη, θα επιταχθεί το ΝΙΜΙΤΣ για τη νοσηλεία ασθενών κοροναϊού, καθώς και το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» και μία πτέρυγα του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα».

Έκτακτα μέτρα για σούπερ μάρκετ

Στην ενημέρωση παραβρέθηκε και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που πήρε το λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων για έκτακτα μέτρα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται διεύρυνση ωραρίου σούπερ μάρκετ, από τις 7:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν και την Κυριακή.

Τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανάμεσα στα καταστήματα που μένουν ανοιχτά. Όλα τα εμπορικά καταστήματα λιανικής θα κλείσουν, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε μία λίστα με τις εξαιρέσεις, η οποία θα δημοσιευτεί και επισήμως την Τρίτη.

Μετακινήσεις: Τέλος προσωρινά για τον δακτύλιο – Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Ως προς τις μετακινήσεις ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η εφαρμογή δακτυλίου στην Αθήνα μέχρι τέλος Απριλίου.

Σημείωσε δε πως όσοι έρχονται από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών με πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο – δεδομένης της απουσίας μέτρων για τον περιορισμό του Covid-2019.

Την Τρίτη, στις 13:30 θα γίνει διευρυμένη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με φορείς της ενέργειας, της επικοινωνίας και των μεταφορών.

Τι γίνεται με τα δύο χωριά στην Κοζάνη που είναι σε καραντίνα

Ειδική αναφορά έκανε και στην απόφαση επιβολής καραντίνας σε δύο χωριά της Κοζάνης, τη Δαμασκηνιά και τη Δραγασιά, όπου παρατηρήθηκε «εστία μόλυνσης».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι εφόσον χρειαστεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και σε νέα αντίστοιχα μέτρα σε διευρυμένη γεωγραφική περιφέρεια.

«Η απόφαση αφορά τον κατ’ οίκον περιορισμό και τον περιορισμό των μετακινήσεων» εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε και την κατάσταση στην πόλη της Καστοριάς», όπου οι τοπικοί φορείς έχουν ζητήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, μετά την εμφάνιση 14 κρουσμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας