Η συζήτηση πρέπει να γίνει αλλά η τελική απόφαση ανήκει ξεχωριστά σε κάθε κράτος-μέλος, λέει η Φον ντερ Λάιεν.
Είναι καιρός για την Ευρωπαϊκή Ενωση «να σκεφτεί» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν για την παραλλαγή Όμικρον, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στα κράτη μέλη.
«Είναι μία συζήτηση που προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις της πανδημίας, μία ημέρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τις ηλικίες των 60 ετών και άνω.
Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας απαιτεί «κοινή προσέγγιση», αναγνώρισε η Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων παραμένει ανεμβολίαστο.
«Είναι μια συζήτηση της οποίας πιστεύω ότι πρέπει να ηγηθούμε» είπε απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διευκρίνισε πάντως πως εκφάζει προσωπικές απόψεις και επισήμως δεν δεν είναι σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε σύσταση.
We are now facing a double challenge in the fight against #COVID19.
The rapid resurgence of Delta across Europe and a new variant of concern: Omicron.
Full vaccination and boosters provide the strongest protection there is. And they are available now. https://t.co/FOuda4Jbvj
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 1, 2021
Οι αναφορές στην υποχρεωτικότητα δεν περιλαμβάνονται στο tweet της Φον ντερ Λάιεν για τη συνέντευξη Τύπου.
Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει θέμα συνταγματικότητας
Μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η υποχρεωτικότητα δεν εγείρει συνταγματικό ζήτημα και έχει ήδη τη «σφραγίδα του ΣΤΕ».
«Άκουσα και κάποιους συναδέλφους να ρωτούν αν είναι συνταγματικό το μέτρο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Εξ όσων γνωρίζω, δεν εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση θέμα συνταγματικότητας. Ναι, η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, το λένε και συνταγματολόγοι που δεν πρόσκεινται στο δικό μας χώρο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα».
Ανέφερε, τέλος, πως «αναγκαζόμαστε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φαινόμενο».
«Δεν θέλαμε να καταλήξουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Αναγκαζόμαστε να το κάνουμε».