Κοινωνικό μέρισμα 2020: Οριστικό τέλος, δυσάρεστα νέα για εκατομμύρια Έλληνες

1014
Κοινωνικό μέρισμα 2020

Τέλος στο κοινωνικό μέρισμα 2020, έβαλε η κυβέρνηση, παρά τα όσα γράφονταν και ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, αφού τελικά αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός.

Δεν υπάρχει κοινωνικό μέρισμα 2020, αλλά μόνο ένα έκτακτο επίδομα σε συγκεκριμένα νοικοκυριά, που θα το πάρουν χωρίς αίτηση. Ειδικότερα, εξαιρετικά περιορισμένη είναι η φετινή λίστα των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος, καθώς η πανδημία έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στα δημοσιονομικά του κράτους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα το λάβουν αποκλειστικά οι δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η συγκεκριμένη ομάδα θα λάβει με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου, διπλάσιο ποσό.

Συμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το μέτρο αφορά 482.385 πολίτες από 256.562 νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού:
προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια, οι δικαιούχοι δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που είχαν υπολογίσει, ως μία οικονομική ανάσα για τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Υπενθυμίζεται ότι για το μέρισμα του Δεκεμβρίου 2019, ύψους 700 ευρώ, η σχετική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων είχε ανοίξει από τις 17 έως και τις 26 του μήνα και η είσοδος σε αυτή γινόταν με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXISnet.

Οι δικαιούχοι του 2019 ήταν:

Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή εντάχθηκαν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

Πυρά κατά της κυβέρνησης, εξαπολύει η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις ανακοινώσεις Σταϊκούρα- Βρούτση, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα μοιραστεί πριν τα Χριστούγεννα.

Σε δήλωσή της η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ντράπηκε και η ντροπή με τις «νέες» ανακοινώσεις», προσθέτοντας ότι οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ξανά τα ίδια «υποτιθέμενα μέτρα στήριξης».

«Το μοναδικό καινούργιο που είπαν είναι ότι αντί για μέρισμα στα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους που χειμάζονται από την κρίση, θα εφαρμόσουν ένα μέτρο αξίας 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,03% ΑΕΠ.

Ούτε τα μισά, δηλαδή, από όσα έδωσαν στα ΜΜΕ και σκόπευαν να χαρίσουν στα φιλικά τους ΚΕΚ με το «σκόιλ ελικίκου».

Για το δε δώρο Χριστουγέννων των εργαζομένων, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, αυτοθαυμαζόμενος για τις μεγάλες του επιτυχίες, το πετσόκομμά του», ανέφερε.

Η κ. Αχτσιόγλου έπρεπε να γνωρίζει ότι σημερινή συγκυρία είναι διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και άστοχα χρησιμοποίησε τη λέξη μέρισμα επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας για το πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις δηλώσεις της τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η κ. Αχτσιόγλου θα έπρεπε να γνωρίζει πως τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν ως κοινωνικό μέρισμα το μεγαλύτερο ποσό που προέκυπτε από το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή όταν υπήρχε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Και προσέθεσε πως φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρωτογένες πλεόνασμα, καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί προγράμματα στήριξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας